AKTUELNO

Da li i vi menjate često peškire?

Peškiri koje svakodnevno koristimo su plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz wc šolje.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi.

Dakle, koliko često treba menjati peškire?

-To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koje uspevate u potpunosti da osušite, na primer na radijatoru, ne više od tri puta", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorške Univerzitetske škole medicine, prenosi Hina.

-Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebalo bi da perete češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neuprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati -kaže Tierno.

Objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko telo je idealan snabdevač dobrih uslova za život mikroba.

Kada osušite vlagu s tela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna "hrana" mikrobima koje vlaga snabdeva vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebno peškire za lice treba menjati jednako često kao peškir za telo, a to znači tri put pre ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Č.N.

#Koža

#Zdravlje

#peškiri

'