AKTUELNO

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, Northemptonširu. Arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Fox News.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata.

Bamfort je takođe primetio da je ruka relativno vitka i graciozna i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

- Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu - dodaje se u izjavi.

- Stoga, čini se verovatnim da je to bio samo taj specifičan deo tela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara - kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče z perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinelo tome da se ruka očuva, izveštava San.

#Arheologija

#Istraživanje

#Ruka

#bunar

'