AKTUELNO

Gotovo tri decenije ni sa kim nije razgovarao, nikoga nije vidio, a većinu vremena nije radio ništa.

Imao je 20 godina kada se 1986. odvezao u jednu šumu u ruralnom delu američke države Maine. Christopher Knight je ostavio svoj automobil i sa sobom je poneo samo osnovne stvari za kampovanje, ušetao je u šumu i iz nje nije izašao 27 godina.

Nakon što se namerno zagubio u šumi našao je deo koji će postati njegov dom - mala čistina u gustoj šumi oko jezera North Pond.

Raširio je ciradu između drveća, namestio mali najlonski šator i smestio se.

Bio je potpuno skriven od sveta, uprkos činjenici da je bio samo na nekoliko minuta hoda od vikendica pored jezera.

Preživljavao je tako što je provaljivao u kuće i lokalne prodavnice iz kojih je krao zalihe.

Uzimao je samo ono što mu je trebalo - hranu, plin za kuvanje, baterije i knjige. Nastojao je da napravi što manju štetu, ali je više od stotinu provala uznemirilo vlasnike kuća, pa su alarmirali policiju, koja je postavila zamku i uhvatila Knighta na delu.

Zašto je okrenuo leđa svetu?

Kako je rekao, bilo mu je neprijatno da stalno bude okružen ljudima i naprosto je osetio jaku želju da bude sam i činilo mu se da mu je prijatnije da živi odvojen od sveta.

Želja je bilo toliko jaka da je proveo gotovo tridecenije, a da ni sa kim nije progovorio ni reč. Samo jednom je u tih 27 godina pozdravio jednog planinara na kojeg je slučajno naleteo.

Uprkos tome što su zime u Maineu jake, temperature znaju da se spuste i do 20 ispod nule, Knight kaže da nikad nije zapalio vatru, jer se bojao da bi dim mogao privući nečiju pažnju.

Knight mu je ispričao da je umesto grejanja uz vatru išao jako rano da spava, već oko sedam uveče, namestio bi budilnik u tri ujutro, najhladnije doba noći. U tri sata bi ustao i hodao do jutra, kako bi se zagrejao.

Malo je čitao knjige, malo rešavao ukršetene reči., ali uglavnom nije radio ništa. I nikada mu nije bilo dosadno.

Nakon što je uhapšen u aprilu 2013. godine osuđen je na sedam meseci zatvora. Kada su ga uhapsili nije znao koja je godina i koliko godina ima.

Policiji je ispričao da je njegova porodica bila dobra, ali bez emocija, pa je kao tinejdžer puno vremena provodio sam. Ispričao je policiji da nije imao nikakvih planova kada je otišao u šumu, nije se ni sa kim pozdravio i nikoga nije obavestio da odlazi.

Samo je otišao. Kada je izašao iz zatvora vratio se kući, mada je rekao da mu nedostaje šuma.

#šuma

'