AKTUELNO

Američka svemirska agencija NASA snimila je sletanje na Mesec tokom misije Apolo 11, a ti snimci su prodati na aukciji za 1,8 miliona dolara.

Istorijska misija je obavljena 20. jula 1969. godine kada su Buz Aldrin i Nil Armstrong izašli iz lunarnog modula na površinu Meseca, a sve je snimljeno specijalno dizajniranom kamerom za ovu svrhu. Kamera je bila postavljena iznad poklopca tako da ju je Aldrin mogao upaliti i uspostaviti konekciju pre nego je Armstrong sišao niz merdevine.

Kamera je kasnije odvojena i postavljena na tripod kako bi snimila ostale aktivnosti na površini Meseca. Sve što je kamera snimala poslato je pomoću antene u opservatorij Parkes u Australiji. Potom je sve snimljeno na veliku videotraku, a potom transimtovano u Hjuston gde je snimljeno na 2-inčnu Quadruplex videotraku na Ampex VR-660B. Nakon toga je pripremljen adekvatan format za TV te su snimci poslati u svet.

Aukcijska kuća Sotheby's je prognozirala da će snimci dostići cenu od 500.000 dolara, ali su prodati za mnogo više, odnosno 1,8 miliona dolara.

#Mesec

'