AKTUELNO

Na današnji dan, 1750. umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah.

1330 -  Srpski kralj Stefan Dečanski potukao je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana koji je tada poginuo.

1586 - Tomas Heriot je iz Kolumbije doneo prve krompire u Englesku. Krajem 16. veka krompir je prenet i u Španiju. U početku se gajio kao ukrasna biljka, ali se počeo koristiti za ishranu širom Evrope zbog porasta stanovništva, ratova i gladi.

1655 - Umro je francuski pisac Sirano de Beržerak, poznat po delu "Drugi svet", u kojem je spojio političku satiru i naučnu fantastiku. Edmon Rostanga je uzeo za glavnog junaka popularne komedije "Sirano de Beržerak".

1741 - Umro je italijanski kompozitor i virtuoz na violini Antonio Vivaldi, jedan od najznačajnijih predstavnika baroka i prethodnika novog doba klasike. Iz njegovog obimnog stvaralačkog opusa najčuveniji je koncert za violinu i orkestar "Četiri godišnja doba".

1750 - Umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah. Savremenici su ga više cenili kao orguljaša, a interes za njegovu muziku i svest o njegovom značaju u istoriji muzike pojavili su se tek početkom 19. veka u doba muzičkog romantizma, naročito nakon Mendelsonovog izvođenja Bahovog remek-dela "Muke po Mateji" (1829).

1794 - Na giljotini su pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa jakobinaca Maksimilijan Robespjer  i njegovi sledbenici. To je bio kraj "jakobinske diktature" koja je zavedena u jesen 1793.

1821 - Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

1794 - Na giljotini su pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa jakobinaca Maksimilijan Robespjer i njegovi sledbenici. To je bio kraj "jakobinske diktature" koja je zavedena u jesen 1793.

1821 - Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

1858 - Prvi put je upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrebio ga je Vilijem Herčel u Indiji kada je uzeo otisak od Rađadhara Konaija (Rajyadhar) na poleđini jednog ugovora.

1941 - Tokom okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu Nemci su u Beogradu, kao odmazdu za podmetanje požara u svojim garažama, streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja i komunista.

1942  - Umro je britanski arheolog Vilijam Pitri, koji je 1880. počeo prva naučna arheološka iskopavanja u Egiptu i vodio ih gotovo pola veka. Osnovao je Britansku arheološku školu u Egiptu (1906).

1968 - Umro je nemački hemičar i nuklearni fizičar Oto Han, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944. Jedan je od inicijatora i potpisnika Getingenškog apela (1957) protiv atomskog naoružanja.

1984 - Predsednik SAD Ronald Regan otvorio je Olimpijske igre u Los Anđelesu, koje su bojkotovali SSSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

1999 - Evropski sud za ljudska prava proglasio je francusku državu krivom za torturu nad uhapšenikom osumnjičenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

2005 - Irska republikanska armija (IRA) zvanično je proglasila kraj oružane borbe protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopštila da će se za svoje ciljeve boriti političkim sredstvima.

2010 - Parlament španske pokrajine Katalonije je prvi doneo zakon kojim je borbe s bikovima zabranio posle žestoke rasprave boraca za prava životinja i zastupnika tradicije koride kao "stuba španske kulture".

2010 - Avion kompanije Erblu, na letu iz Karačija za Pakistan, srušio se u pokušaju da po lošem vremenu sleti na aerodrom u Islamabadu, pri čemu su poginula sva 152 čoveka u avionu.

#Vremeplov

'