AKTUELNO

Na današnji dan preminuo je japanski filmski reditelj Akira Kurosava.

1522 - Španski moreplovac Huan Sebastijan del Kano (Juan Sebastian, Cano) je završio prvo putovanje oko sveta, koje je Fernando Magelan (Magellan) započeo 1519. s pet brodova i 270 mornara. Del Kano je preuzeo komandu kada su 1521. Magelana ubili filipinski urođenici i vratio se u Španiju sa jednim brodom i 18 mornara.

1566 - Umro je turski sultan Sulejman II Veličanstveni. Tokom njegove 46-godišnje vladavine Otomansko carstvo dostiglo je vrhunac moći i najveće teritorijalno proširenje. Umro je prilikom opsade Sigeta u trećem pohodu na Beč.

1688 - Austrijska vojska, pod komandom bavarskog kneza Maksimilijana Emanuela (Maximilian), uz pomoć srpskih dobrovoljaca, savladala je otpor Turaka i ušla u Beograd. Turci su ga ponovo zauzeli 1690.

1729 - Rođen je nemački pisac i filozof racionalizma Mozes Mendelson (Moses Mendelssohn), osnivač jevrejskog prosvetiteljskog pokreta u Nemačkoj i tvorac prve moderne jevrejske filozofije religije.

1757 - Rođen je francuski general i državnik Mari Žozef (Marie Joseph), markiz od Lafajeta (La Fayette), nazvan "herojem dva sveta" u Američkom ratu za nezavisnost gde se borio protiv Britanaca (1777-81). Po povratku u Francusku bio je predstavnik plemstva u Skupštini i zastupnik liberalnih ideja.

1860 - Rođena je američka pacifistkinja i društvena reformatorka Džejn Adams (Jane Addams), dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931. Rešavala je socijalne probleme i bila predsednik Međunarodne ženske lige za mir i slobodu.

1914 - Na zahtev saveznika da posle pobede na Ceru u Prvom svetskom ratu preduzme ofanzivu preko granice, srpska vojska je počela operacije protiv Austrijanaca u Sremu i istočnoj Bosni, poznate kao Bitka na Drini. Borbe su trajale do 11. novembra, kada je srpska vojska bila prisiljena da se povuče.

1965 - Napadom indijske avijacije na pakistanski grad Lahor počeo je rat Indije i Pakistana zbog Kašmira. Sukob je okončan 25. septembra posredstvom UN.

1966 - Skupštinski kurir Dimtrik Cafondas (Dimtric Tsafondas) ubio je južnoafričkog premijera Hendrika Frenša Fervuda (Frensch Verwoerd) za vreme parlamentarne debate u Kejptaunu. Kao premijer od 1958, Fervud je doneo najveći broj zakona sistema aparthejda u Južnoj Africi.

1970 - Palestinski teroristi su oteli četiri aviona koja su letela iz Evrope u Njujork. Narednog dana u Kairu je zapaljen "boing 747" kompanije "Pan ameriken", a dva "boinga 707" dignuta su u vazduh 12. septembra u Jordanu. Četvrti avion se spustio u London, a otmičarka Lejla Kaled (Leila Khaled) je uhapšena.

1988 - Jedanaestogodišnji dečak Tomas Gregori (Thomas Gregory) postao je najmlađa osoba koja je preplivala Lamanš. Plivao je 11 sati i 54 minuta.

1997 - Britanska princeza Dajana (Diana), koja je poginula 31. avgusta u saobraćajnoj nesreći u Parizu, sahranjena je na porodičnom imanju, posle pogrebne ceremonije koju su posredstvom TV-prenosa pratile dve milijarde ljudi širom sveta.

1998 - Umro je japanski filmski reditelj Akira Kurosava koji je proslavio japansku kinematografiju filmovima "Rašomon", "Sedam samuraja", "Ran". Dobitnik je dva Oskara za najbolji inostrani film.

2000 - U sedištu UN u Njujorku otvoren je "Milenijumski samit UN", najveći skup svetskih lidera u istoriji na kojem je učestvovalo 150 šefova država i vlada. Nisu došli samo predsednici Iraka Sadam Husein, SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Libije Moamer Gadafi.

2007 - Umro je italijanski tenor Lučano Pavaroti čija je karijera trajala 46 godina. Debitovao je 1961. u Pučinijevim "Boemima", a omiljene opere bile su: "Lučija de Lamermur", "Turandot", "Bal pod maskama", "Rigoleto", "Madam Baterflaj" i "Magbet".

2011 - Pretresno veće Tribunala u Hagu proglasilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića krivim za pomaganja i podržavanja zločina u BiH i Hrvatskoj 1993-95. i odredilo kaznu od 27 godina zatvora. Žalbeno veće Haškog suda oslobodio je februara 2013. Momčila Perišića optužbi za ratne zločine.

2018 - Sud BiH osudio je prvostepeno Momira Tasića na 14 i ; Petra Tasića na 10 godina zatvora kao saizvršioce za progon bošnjačkog ; civilnog stanovništva i učešće u prisilnom nestanku civila tokom 1992. u Višegradu. Mirko Tasić oslobođen je krivice.

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'