AKTUELNO

Na današnji dan umro je srpski kralj Stefan Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, osnivača dinastije.

768 - Umro je franački kralj Pipin III Mali, prvi monarh iz dinastije Karolinga. Vladao je od 747. a potpunu vlast prigrabio je 751. kada je uz saglasnost rimskog pape zbacio Hilderika III, poslednjeg vladara iz dinastije Merovinga. Osnovao je Papsku državu 756. poklonivši papi zemlje u srednjoj Italiji.

1228 - Umro je srpski kralj Stefan Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, osnivača dinastije. Tokom vladavine Stefana Prvovenčanog Srbija je zadobila i državnu i crkvenu samostalnost. Nemanja je pred monašenje 1196. presto ustupio njemu a ne najstarijem sinu Vukanu, najverovatnije zato što je Stefan bio zet vizantijskog cara Aleksija III Anđela. Braća su se potom oštro sukobila, ali ih je izmirio najmlađi Nemanjin sin monah Sava, Vukan je tada postao namesnik u Zeti. Pred kraj života napisao je "Žitije svetog Simeona" što je monaško ime Stefana Nemanje.

1849 - Umro je austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, otac popularnih bečkih kompozitora Johana Mlađeg, Jozefa i Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost bečkog lakog valcera početkom 19. veka. Najpre je bio kapelnik više zabavnih orkestara, zatim dvorskog plesnog orkestra u Beču. Komponovao je veliki broj valcera, kadrila, marševa, polki.

1863 - Donet je zakon o osnivanju Velike škole u Beogradu, koja je nastavila i reformisala rad dotadasnjeg Liceja. Škola je imala Filosofski, Pravni i Tehnički fakultet. Nalazila se u Kapetan-Mišinom zdanju u kom se i danas nalazi rektorat. Preimenovana je u Univerzitet 1905. kada je zakonom propisano i otvaranje Medicinskog, Bogoslovskog i Poljoprivrednog fakulteta.

1884 - Rođen je turski državnik i vojskovođa Mustafa Ismet Ineni, predsednik Turske od 1938. do 1950. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, a posebno se istakao u Tursko-grčkom ratu 1921. kad je posle uspeha u bici kod Inenija dobio čin paše i uzeo prezime Ineni. Iste godine je kao komandant Zapadnog fronta predvodio turske trupe u pobedonosnoj bici nad grčkom vojskom na reci Sakarija. Od 1922. do 1924. bio je šef turske diplomatije, a potom do 1937. kao blizak saradnik Kemala Ataturka, predsednik vlade.

1899 - Rođen je srpski kompozitor i dirigent Jovan Bandur, profesor Muzičke akademije i dirigent Beogradske opere. Posle studija u Beču i Pragu komponovao je inspirišući se motivima narodne muzike. Dela: kantate "Poema 1941.", "Raspeva se zemlja", ciklus madrigala za mešoviti hor, "Jugoslovenska partizanska rapsodija", koncert za violinu i orkestar, solo pesme.

1915 - Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu odlučile da otvore Solunski front, na koji su upućene snage s fronta u Galipolju. Početkom 1916. te trupe su ojačane s pet britanskih i četiri francuske divizije, a do polovine maja 1916. sa ostrva Krf prebačena je srpska vojska, svrstana u tri armije, koja je 1918. imala odlučujuću ulogu u proboju Solunskog fronta i ubrzanju ratnog sloma Centralnih sila.

1941 - Na konferenciji u Londonu vlade Sovjetskog Saveza, Australije, Kanade, Velike Britanije, Novog Zelanda, Južnoafričke unije i izbegličke vlade Čehoslovačke, Grčke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Norveške, Poljske, Francuske i Kraljevine Jugoslavije potpisale su Atlantsku povelju. O sadržaju Povelje u osam tačaka - političkom programu o borbi protiv Sila osovine u Drugom svetskom ratu - prethodno su se dogovorili predsednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil i taj dokument je kasnije poslužio kao osnova Povelje UN. Na osnovama Atlantske povelje i idejnog koncepta na kom je ona ustrojena utemeljen je kasnije NATO.

1943 - Rođen je Antonio Tabuki, italijanski pisac i naučnik. Tabuki, verovatno najpoznatiji po delima "Indijski nokturno","Tristan umire" i "Pereira tvrdi" uživao je izuzetan ugled i kao naučnik i kao literata i prevođen je na čak 40 jezika. Bio je stručnjak za portugalsku kulturu i Portugal je smatrao drugom otadžbinom

1988 - Na Olimpijskim igrama u Seulu kanadski sprinter afroameričkog porekla Ben Džonson postavio je svetski rekord u finalnoj trci na 100 metara od 9,79 sekundi, ali je rezultat poništen i šest dana kasnije mu je oduzeta zlatna medalja jer je trčao dopingovan.

1993 - Kralj Norodom Sihanuk ponovo je preuzeo kambodžanski presto, sa kojeg je sišao 1955. istog dana on je potpisao ustav prema kojem je Kambodža postala ustavna monarhija.

1998 - Iran i Velika Britanija postigli su sporazum o podizanju diplomatskih odnosa na ambasadorski nivo pošto je Teheran odustao od "fatve" koja je podrazumevala smrtnu kaznu autoru romana "Satanski stihovi", britanskom piscu indijskog porekla Salmanu Ruždiju.

2002 - Britanska vlada objavila je dosije o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsednik Sadam Husein može da lansira oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

2014 - Indijska svemirska letelica dospela je do Marsa i ušla u orbitu "Crvene planete" nakon desetomesečnog putovanja. Sonda "Mangalajan", izgrađena i projektovana za rekordno kratko vreme, poletela je novembra 2013. godine. Indija je tako postala prva azijska zemlja koja je dosegla Mars, prethodno je to uspelo samo letelicama koje su lansirale SAD, Rusija i EU.

2017 - Na parlamentarnim izborima u Nemačkoj pobedila je koalicija Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije Bavarske Angele Merkel sa 32,9 osvojenih glasova, a 20,5 dobila je Socijaldemokratska partija. Pravi uspeh, međutim, postigla je antiimigraciona Alternativa za Nemačku sa 12,6 čime je postala parlamentarna stranka.

#Vremeplov

'