AKTUELNO

Američka agencija za lekove odobrila je puštanje u promet leka "zolgensma" švajcarske farmaceutske kompanije ''Novartis" u maju ove godine, čija jedna doza košta 2,1 milion dolara.

Lek se uzima jednokratno, a cena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

- Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju "zolgensma" postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div ''Novartis'' - prenosi Nacionalna geografija.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u ''Novartisu'' izdvajaju "zolgensmu" gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz "kosentiks", lek za psorijazu i artritis i "entresto", kojim se leče hronične srčane bolesti, piše Sputnjik.

U razdoblju od jula do septembra lek je doneo prihode od 160 miliona dolara, navode u ''Novartisu'', prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju "zolgensmu" ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog ''Biogena''.

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor ''Novartisa'' Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

#Lek

#Zanimljivosti

'