AKTUELNO

Pozorište na Crvenom krstu je proslavilo i 70. sezonu.

Premijerom predstave "Pomorandže za zbogom" Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkosvkog i režiji Nenada Gvozdenovića i dodelom godišnjih priznanja saradnicima, Beogradsko dramsko pozorište je obeležilo svoj Dan i 70. sezonu.

Prethodno je multimedijalnom prezentacijom na fasadi, pozorište na Crvenom krstu ukazalo na umetnike i predstave koji su obeležili prethodnih sedam decenija.

Foto: Tanjug

Na sceni "Rade Markovich" sinoć su pročitane čestitke ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i gradskog menadžera Gorana Vesića, a prisutnima su se obratili sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i stalni reditelj ruskog Volkov teatra Valerij Kirilov.

- Velika mi je čast da stojim na daskama koje su život značile velikanima našeg glumišta, koji su osnovali ovaj teatar kao simbol mladosti, slobode i kulture Beograda - istakla je Jevtić i zahvalila se profesoru Radetu Markoviću, Oliveri Marković, Đuzi Stojiljkoviću, Bati Paskaljeviću, Predragu Tasovcu, Soji Jovanović,kao i svima ostalima koji su svojim radom, elanom i entuzijazmom obogatili srpsko pozorište i ostavili u amanet Beogradu, Beograđanima i celoj zemlji inicijativu kulture kakva je Beogradsko dramsko pozorište.

Jevtić je konstatovala da kada jedan teatar proslavlja 70 godina, on proslavlja godine života, mudrosti i iskustva svih umetnika koji su ga stvarali, koji su radili i koji rade u njemu i sa nadom da će Beogradsko dramsko pozorište nastaviti da neguje standarde umetnosti, koji su postavili njegovi osnivacci, ccestitala mu njegov Dan.

Foto: Tanjug

Kirilov je uz ocenu da u BDP-u rade talentovani ljudi koji ostavljaju značajan pečat, poželeo pozorištu da nadahnuće još 200 godina (koliko je Volkov teatar stariji od BDP-a) ne napušta njegov ansambl. On je uručio članovima ansambla dve ikone iz Jaroslavlja - ikonu Aleksandra Nevskog, velikog ruskog borca, jer je "svaki glumac u pozorištu borac za duše svojih gledalaca" i ikonu Bogorodice, "simbola umekšavanja srca". - Znači borimo se da srca naših gledalaca budu mekša", poručio je Kirilov.

Nagrada "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije uručena je sinoć kostimografu Jeleni Stokući, a za najbolja ostvarenja u predstavama BDP-a nagrađene su rediteljka Ana Đorđević i glumice Ivana Nikolić i Jovana Gavrilović za predstavu "Moje dete" Stojana Srdića.

Foto: Tanjug

Nagrada za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu u 2016. godini uručena je Idi Đorđević (biletar), Nataliji Pantić (šminker- vlasuljar) i Dejanu Popoviću (inspicijent).

Beogradsko dramsko pozorište je i ovogodišnji dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena, koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio direktoru BDP-a Slobodanu Ćustiću 15. februara povodom Dana državnosti.

#Pozorište

#Predstava

#Premijera

'