AKTUELNO

Bahami su oduvek oduševljavali ceo svet svojom lepotom i egzotičnom idilom, a ovo je zato ujedno i najposećenija destinacija za medene mesece.

Bahami su država u Atlantskom okeanu, čiji se glavni grad, Nasau, nalazi na ostrvu Nju Providens. Ovo je zemlja za čiju su vodenu površinu kosmonauti rekli da je najbistrija koja se vidi iz svemira. Čarima Bahama nije mogao odoleti ni Kristifor Kolumbo, istraživač i trgovac koji je video brojne zemlje sveta.

Foto: Pixabay.com

Veruje se da naziv Bahami potiče od reči „baha mar“, što znači „plitko more“, a što su bile prve reči Kolumba kada je video vodenu površinu ove države ispred sebe. Takođe, Bahamska ostrva nazivaju još i „božanska niska bisera“, „ostrva iz mašte“, a Džordž Vašington ih je nazvao „ostrva večnog juna“, dok je tu boravio 1760. godine.

Foto: Pixabay.com

Bahame čine više od 700 ostrva i 2.500 koralnih sprudova. Nalazi se istočno od Floride, a severno od Kube i Kariba.

Danas su ova ostrva jedna od atraktivnijih destinacija i privlače bogatim i zabavnim noćnim životom, luksuznim hotelima, plažama kakve do sad niste videli. Lepota koja oduzima dah prostire se na površini od 13.939 kvadratnih kilometara.

Bahami su vekovima bili privlačno mesto na svetu: osvajači, trgovci, istraživači, gusari, zatvorenici, hodali su njegovim tlom. Prvi engleski doseljenici ovde su došli 1650. godine, ostrva postaju deo Britanskog carstva 1718, 1964. dobijaju samostalnu vlast, a 1973. godine postaju samostalna država. Na čelu države je kraljica Elizabeta II.

Foto: Pixabay.com

Turisti iz svih krajeva sveta letuju na nekom 14 glavnih ostrva, a ako nađete načina možete obići i neko od neistraženih i usamljenih ostrva, i osetiti čari usamljenje peskovite plaže. Zapanjiće vas predivna plava boja mora, raznobojni peščani i koralni grebeni, skupine delfina i na stotine tropskih ribica. Česti posetioci mora su i ajkule.

Foto: Pixabay.com

Najveće ostrvo Bahama je Andros. Ono se prostire na površini od 4.100 kvadratnih kilometara, ispresecano je kanalima, a tu se nalazi i jedina reka svih ostrva, Gus. Andros se nalazi na zapadu države. Istočno od Androsa je ostrvo Nju Providens, na kojem se nalazi glavni grad Bahama – Nasau. Popularnost ovog dela Bahama čini tropska klima i prirodne lepote. Letnja temperatura prelazi 33 stepena Celzijusa, zimi se kreće oko 26 stepeni.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Plaže Bahama su duge, peščane, zapljuskuje ih tirkizno more, a pružaju dobre uslove za raznovrsne sportske aktivnosti: vožnje banana brodićima, džet skijanje, surfovanje... Veliki broj plaža omogućava vam da pronađete mesto za sebe: volite gužvu, muziku na plaži, druženje sa ljudima iz drugih delova sveta, ili pak volite samoću, želite da se odmorite od buke i prepustite se svojim mislima – na Bahamskim ostrvima pronaći ćete svoj kutak.

Foto: Pixabay.com

Bahamska ostrva su jedno od najposećenijih mesta svetskog džet-seta. Ako krećete na Bahame ponesite što više para. Ovde se dobro jede i pije, a obavezno treba probati neki od lokalnih specijaliteta, npr. jelo „konk“, koje se pravi od velike okeanske školjke, a osvežite se koktelom od kokosa i ruma.

I. P.

#Bahami

#Ostrvo

#Putovanja

#Turizam

'