AKTUELNO

Crteži su pronađeni u pećini zvanoj Leang Bulu'Sipong.

Slika koja je pronađena na zidu indonežanske pećine stara je 44.000 godina.

Čini se da je prikazuje bivola kojeg love bića koja su polu ljudi, polu životinje, koji drže koplja i eventualno konopce.

Foto: Printscreen YouTube/Griffith University

Neki istraživači smatraju da bi crtež mogao biti najstarija priča na svetu.

Otkriće su u časopisu Nature predstavili arheolozi sa Univerziteta Grifit u Brizbejnu u Australiji. Adam Brum - arheolog iz Grifita - prvi put je video slike pre dve godine, nakon što je kolega u Indoneziji zatresao smokvu kako bi stigao do pećinskog prolaza.

- Te slike su se pojavile na mom Ajfonu - rekao je Brum.

Foto: Printscreen YouTube/Griffith University

- Mislim da sam karakterističnu australijsku reč od četiri slova rekao vrlo glasno. - našalio se.

- Mislim da sam karakterističnu australijsku reč od četiri slova rekao vrlo glasno - našalio se.

- Nikada ranije nisam video nešto takvo - rekao je Brum.

- Videli smo stotine primera pećinske umetnosti u ovom regionu - ali nikada nismo videli ništa poput ove scene lova.

Međutim, drugi istraživači postavljaju pitanje da li panel predstavlja jednu priču - i kažu da bi to mogao biti niz slika naslikanih u dužem periodu.

- Da li je u pitanju scena je upitno - kaže Pol Petit, arheolog i specijalista pećinske umetnosti na Univerziteta Durham, za Nature.

Tim je analizirao "kokice" kalcita koji je nastao na slici. Radioaktivni uranijum u mineralu polako propada u torijum, pa je tim izmerio nivoe različitih izotopa ovih elemenata. Otkrili su da je kalcit na svinji počeo da se formira pre najmanje 43.900 godina, a naslage na dva bizona stara su najmanje 40.900 godina.

Postoje najmanje 242 pećine ili skloništa sa drevnim slikama samo u Sulavesiju - a nova mesta se otkrivaju svake godine.

Foto: Printscreen YouTube/Griffith University

Možda nije najstariji crtež, ali istraživači kažu da bi to mogla biti najstarija priča ikad pronađena.

- Ranije je stenska umetnost pronađena na evropskim lokacijama starim oko 14.000 do 21.000 godina smatrana najstarijim jasno narativnim umetničkim delima na svetu - piše u časopisu Nature.

Crteži Sulavesija takođe bi mogli biti najstariji crtež životinja ikada pronađen. Prošle godine je otkriveno da je pećinska slika u Borneu - za koju se smatra da je najstarija slika životinja - stara najmanje 40.000 godina.

Foto: Printscreen YouTube/Griffith University

#Istorija

#pećina

'