AKTUELNO

Direktorka Muzeja Nikola Tesla Ivona Jevtić je istakla da broj posetilaca te kulturne ustanove raste iz dana u dan.

 - Muzej je nesvakidašnji i specifičan, jedinstven ne samo u Srbijinego u celom svetu, stoga imamo veliki broj posetilaca. Iz dana u dan sepovećava broj posetilaca – navela je Jevtić. 

Kako je dodala, 2014. godine je bilo samo 40.000 posetilaca, a sada ih ima više od 150.000.

Izložbeni prostor je mali - 250 metara kvadratnih i može da primi maksimalno 60 ili 70 ljudi zbog bezbednosti. Muzej je pod zaštitom UNESCO, to je veliko kulturno dobro, imamo čime da se dičimo. Tesla je najveći naučnik svih vremena, srpski naučnik. Čuvamo u muzeju i njegove lične predmete, čak i originalnu krštenicu u kojoj je zaveden kao Nikolaj. On je Srbin i potiče iz pravoslavne svešteničke porodice .

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je dodala da se puno radi i da je 2000. godine bilo svega 3.000 ili 4.000 posetilaca.

- Tura je za praznike skraćena na pola sata, kako bi svi posetioci mogli biti primljeni tog 31. decembra, kada je bilo dosta stranih turista. Pokazalo se da je taj kulturni turizam u zenitu i da moramo da negujemo razvoj kulture – napomenula je Jevtić.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer se sve više ulaže u kulturu.

Kako je dodala posetioce muzeja najviše intrigira veliki trafo koji na jedan ekspresivan način demonstrira silu i može da se vidi taj veliki napon struje, a zamiljivi su im i indukcioni motori i njegovi lični predmeti, odela, cipele... 

- Bio je izuzetno elegantan, sva odela su bila sa inicijalima, voleo je skupa odela. Obožavao je šešire, ali nemamo ni jednu fotiografiju njegovu sačuvanu sa šeširom – kazala je Jevtić.Podsetivši da Muzej ima i putujuće izložbe po svetu, rekla je da je u planu da sledeće godine izložba bude u Argentini.

- Cilj nam je da što bolji način prezentujemo ono što je Nikola Tesla radio – poručila je Jevtić.

#Ivona Jevtić

#Nikola Tesla

'