AKTUELNO

List Vašington post je objavio da je Vikipedija "zaključala" tekst stranice o čuvenom mačku iz stripa i crtanog filma Garfildu, pošto je ponovo pokrenuta rasprava na internetu da li je on muškog pola ili možda - nije.

Ta rasprava je započela pre dve godine, kada je tvorac Garfilda Džim Dejvis objavio da Garfild "nije baš mužjak ili ženka".

Dejvis je nastojao da rasvetli tu "kontroverzu" izjavom Vašington postu da je Garfild ipak mužjak i da ima "devojku" Arlin, ali, rekao je i da mu se životinje sviđaju kao tema jer "za njihovo razumevanje nisu važni pol, rasa ili nacionalnost".

Garfild je junak istoimenog stripa koji prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog, razmaženog, sebičnog i lukavog narandžastog mačora, zatim njegovog naivnog, dobrodušnog vlasnika Džona Arbakla, i priglupog, a odanog psa Odija.

Od 2007. godine, strip se objavljuje u više od 2.500 dnevnih novina i časopisa i drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip u svetu. Popularnost stripa je dovela do snimanja nekoliko animiranih televizijskih specijala, dve animirane televizijske serije i dva bioskopska dugometražna filma.

Garfild ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijeta, apatija, dosada i "ponedeljci".

#Garfild

#Mačka

#Muškarac

#Žena

'