AKTUELNO

Tim naučnika priprema se da zaroni duboko u Indijski okean u "Ponoćnu zonu", gde svetlost jedva dopire, ali život i dalje uspeva.

Misija nazvana "Nekton", pod vođstvom Velike Britanije, planirana je kako bi istražila divlje životinje i proverila klimatske promene u neistraženom području.

Misija će biti sprovedena u saradnji sa vladama Sejšela i Maldiva, a cilj petonedeljne ekspedicije su ogromne podvodne planine koje se uzdižu hiljadama metara od morskog dna. Naučnici "Nektona" ukrcaće se u "Ograničavajući faktor", jednu od najnaprednijih podmornica na svetu.

Foto: Tanjug AP/Nekton

- Ono što znamo je da na dubini većoj od 1.000 metara nema svetla, ali ima životinja koje svetle. Dole je život koji sija. Područje koje istražujemo je jedan od najraznolikijih delova okeana na svetu. Ono što budemo našli tamo nije do sada poznato - rekao je direktor "Nekton" misije Oliver Stids za AP, prilikom isplovljavanja ekspedicije iz Barselone.

Prošlog avgusta, "Ograničavajući faktor" završio je ekspediciju "Pet dubina" u toku koje je zaronio na najdublje tačke svih pet okeana.

Najdublja tačka zarona bila je 11.000 metara, dublje nego što je visok Mont Everest. Da bi izdržala ogroman razarajući pritisak, kabina podmornice u kojoj se nalazi dvočlana posada umotan je u titanijumsku kapsulu debljine 9 centimetara, a zalihe kiseonika omogućavaju 96 sati rada.

- Na svetu postoji samo pet vozila koja mogu da zarone ispod dubine od 6.000 metara i samo jedno koje može ići još dublje. Sve što radimo je novo i sve što budemo našli biće otkriće - kaže vođa ekspedicije Rob Mekalum.

Foto: Tanjug AP/Nekton

Naučnici očekuju da identifikuju nove vrste kao i da primete uticaje koje je stvorio čovek, poput klimatskih promena i plastičnog zagađenja.

- Kada se prošlog maja 'Ograničavajući faktor' spustio na dno Tihog okeana, na Marijanski rov, najdublju tačku svih okeana sveta, njegov kapetan primetio je plastičnu kesu. Više od 90 odsto životnog prostora svih zemaljskih vrsta nalazi se u okeanima, a veći deo okeana je neistražen - objašnjava Dan Lafolej, stručnjak za morske vode iz Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Foto: Tanjug AP/Nekton

- Dakle, apsolutno je kritičan trenutak u kome posadu spuštamo dole da bismo videli šta se dešava - dodaje Lafolei.

Naučnici će kombinovati sva svoja zapažanja sa onima steknutim prošle godine tokom sedmonedeljne misije u Indijskom okeanu.

Planirano je da otkrića misije "Nekton" budu predstavljena 2022. godine.

#Indijski okean

#Nekton

#misija

'