AKTUELNO

Na današnji dan preminuo je Dobrica Erić, srpski pesnik, proznii dramski pisac.

1461 - U najkrvavijoj bici Rata dveju ruža u Engleskoj,oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo je kodToutona u Jorkširu oko 40.000 vojnika armije dinastije Lankaster,osiguravši time engleski presto Edvardu IV.

1772 - Umro je švedski mistik, filozof i prirodnjakEmanuel Svedenborg, autor specifičnog mističko-teozofskog učenja.O njegovim vizijama pisao je Imanuel Kant u spisu "Snovi jednogduhovnika". Ubrzo posle njegove smrti 1772. pojavila su se "Društvasvedenborgijanaca", iz kojih je nastala Crkva Novog Jerusalima.Njegova dela veoma su čitana i danas. Dela: "Opera philosophica etmineralia", "Arcana coelestica", "De nova Hierosolyma".

1792 - Umro je švedski kralj Gustav III, 13 dana pošto jeatentator pucao na njega u operi u Stokholmu. Od stupanja na presto1771. vladao je čvrstom rukom, ali je bio i veliki pokroviteljumetnosti. Ratovao je protiv Rusije od 1788. do 1790. i bezuspešnoje pokušavao da zauzme Sankt Peterburg. Inspirisan atentatom nanjega, Djuzepe Verdi je napisao operu "Bal pod maskama".

1809 - Švedski kralj Gustav IV morao je da abdicira posleserije poraza švedskih trupa u ratu sa Danskom.

1814 - U Danskoj su Jevreji zakonom izjednačeni u pravimasa ostalim građanima.

1848 - Počeo je trogodišnji rat Danske sa Pruskom u kojemsu Danci pretrpeli poraz i izgubili veliki deo teritorije na jugupoluostrva Jitland.

1849 - Velika Britanija je na osnovu sporazuma s radžom odLahora anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864 - Grčka je povratila suverenitet nad ostrvima uJonskom moru, do tada pod kolonijalnom upravom Velike Britanije.

1867 - Velika Britanija je od Kvebeka, Ontarija, NoveŠkotske i Nju Branzvika formirala dominion Kanadu, u koji su1878. uključene ostale britanske teritorije severne Amerike izuzevNjufaundlenda. Vestminsterskim statutom Kanada je 1931. postaladominion u sastavu britanskog Komonvelta, a konačne granicedobila je 1949. priključenjem Njufaundlenda.

1891 - Umro je francuski slikar Žorž Sera, osnivač iglavni predstavnik škole poentilista ili divizionista, koji seviše oslanjao na nauku o svetlosti nego na neposredno opažanje.Nanosio je na platno mnoštvo sitnih tačaka čistih boja spektra,koje se u oku posmatrača slivaju u šare i tonove. Najčešćeje slikao pejzaže, prizore iz cirkusa ili sa kupališta.

1894 - Profesor Poljoprivrednog fakulteta u BeograduMihailo Avramović osnovao je u Vranovu kod Smedereva prvu srpskuzemljoradničko-kreditnu zadrugu. Ubrzo je pokret osnivanja zadrugau Srbiji uzeo maha i 1895. stvoren je Glavni savez zemljoradničkihzadruga.

1895 - Rođen je Stanislav Krakov, srpski književnik,novinar, filmski stvaralac. Njegov otac, rodom Poljak, došao je uSrbiju kao vojni lekar. Stanislav je, kao gimnazijalac, po izbijanjuPrvog balkanskog rata 1912. s nepunih 17 godina pokušao je da sepriključi srpskoj vojsci, ali je, pošto je zbog mladosti odbijen,stupio u dobrovoljce Vojvode Vuka. Iz Balkanskih i I Svetskog rataizašao je s najvišim srpskim i savezničkim odlikovanjima.Apsolvirao je prava 1924. Spadao je među najuticajnija inajpopularnija "pera" u novinarstvu Kraljevine Jugoslavije.Uređivao je "Vreme"(1934-38), "Naša krila"(1924-39), "Telegram".Bio je direktor Radio-Beograda (1940-41). Kao književnik postaoje poznat dvadesetih ratnim romanom "Krila". Bavio se i filmskimstvaralaštvom - autor je poznatog filma "Za čast otadžbine".Svojim sredstvima osnovao je muzej čija su centralna tema bilestarine Južne i Stare Srbije. Tokom Drugog svetskog rata podržavaoje generala Milana Nedića, otuda je ostatak života proveo u bediu Francuskoj. Književna kritika njegova dela smatra najvišim dometomsrpske ratne proze. Dela: "Kroz buru", "Krila", "Kroz Južnu Srbiju","Naše poslednje pobede", "Plamen četništva", "PrestolonaslednikPetar", "Crveni Pjero", "General Milan Nedić", "Život čoveka naBalkanu" (autobiografija).

1899 - Rođen je šef zloglasne sovjetske političkepolicije NKVD i potpredsednik vlade Sovjetskog Saveza LavrentijPavlovič Berija. Rukovodio je sistemom logora (GULAG) u kojimasu bili zatočeni milioni ljudi. Postoje ozbiljne sumnje da jeotrovao Staljina. Uhapšen je sredinom 1953. posle smrti Staljina,pod optužbom da je kovao zaveru da preuzme vlast, i streljan jedecembra 1953.

1902 - Rođen je engleski kompozitor Vilijam Tarner Volton,tvorac osećajne i lirske muzike neoromantičarskog stila. Posebnoje značajan po orkestarskim kompozicijama, koje se odlikuju dugommelodijskom linijom, bogatom harmonijom i složenim ritmom. Dela:melodrama "Fasada", oratorijum "Baltazarov pir","Koncert zaviolinu".

1903 - Srpski kralj Aleksandar Obrenović zabranio je"Radničke novine", glasilo Srpske socijaldemokratske partije. Povodsu bile martovske demonstracije protiv vladavine Obrenovića, a listje u junu 1903. posle ubistva Kralja i njegove supruge Drage i padadinastije Obrenović, ponovo počeo da izlazi.

1912 - Engleski polarni istraživač Robert Falkon Skotumro je od zime i gladi pri povratku sa Južnog pola, gde je stigao13. januara 1912, četiri sedmice posle Norvežanina RualdaAmundsena. Spasilačka ekipa pronašla je kasnije smrznuta telačlanova njegove ekspedicije, rđavo opremljene za veliki poduhvat,nadomak jedne od stanica za snabdevanje u ledenoj pustošiAntarktika, kao i dnevnik u kojem je opisana njihova agonija.

1945 - Vlada Sovjetskog Saveza zvanično je priznala vladuDemokratske federativne Jugoslavije. Pre nje vladu nove Jugoslavijepriznale su Velika Britanija i SAD.

1967 - Porinuta je prva francuska nuklearna podmornica.

1972 - Bolivija je proterala 119 članova sovjetskeambasade u La Pazu, optuživši Moskvu da finansira levičarskepobunjenike.

1974 - Prve fotografije Merkura snimio je američkiveštački satelit "Mariner 10".

1990 - Premijer Australije Bob Houk dobio je izbore,postavši prvi laburista koji je četiri puta uzastopno osvojiopoložaj šefa vlade.

1994 - Hrvatska i Republika Srpska Krajina potpisale suprekid vatre kojim je trebalo da bude okončan građanski rat, alije režim u Zagrebu na kraju pribegao oružanoj sili, okupiravšiZapadnu Slavoniju početkom maja 1995, a ostale delove RSK, izuzevSremsko-baranjske oblasti, početkom avgusta 1995.

1997 - Poginulo je više od 50 albanskih izbeglica koji subežali zbog krvavih nereda u Albaniji, zahvaćenoj antivladinompobunom, kada je brodić u kojem su se nalazili potonuo posle sudarasa italijanskim ratnim brodom u južnom Jadranu u blizini italijanskeobale.

1999 - Komandant Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušneodbrane Vojske Jugoslavije general-potpukovnik Spasoje Smiljanićsaopštio je da su u prvoj sedmici agresije NATO na Srbiju (SRJ)jedinice pod njegovom komandom oborile sedam neprijateljskih aviona,uključujući američki "F-117 A", tri helikoptera, tri bespilotneletelice i 30 krstarećih raketa.

2003 - Umro je sovjetski i ruski general Kerim Kerimov,jedan od tvoraca sovjetskog svemirskog programa. Stručnjak zaraketnu tehnologiju, Kerimov je razvijao rakete tokom Drugogsvetskog rata, a kasnije je odigrao odlučujuću ulogu u ranomrazvoju sovjetskog svemirskog programa. Imao je ključnu ulogui u razvoju svemirskih letova s posadom, a nadgledao je iizgradnuju orbitalne svemirske stanice "Mir". Na osnovu nalogasovjetskih vlasti, ime generala Kerimova držano je u najstrožojtajnosti tokom najvećeg dela njegove karijere.

2004 - Irska je postala prva zemlja u Evropi koja jezabranila pušenje u pabovima, restoranima, hotelima i na radnimmestima.

2004 - NATO je zvanično proširen na sedam novih zemaljaistočne i jugoistočne Evrope, sa dotadašnjih 19 na 26. Novečlanice postale su Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija,Rumunija, Slovačka i Slovenija.

2007 - U udesu ribarskog broda koji je potonuo u bliziniobale Gvineje, nedaleko od prestonice Konakri, od oko 120 putnikaprilikom potonuća, 36 je preživelo.

2008 - Najmanje 65 rudara poginulo je pošto se posleobilnih kiša urušio rudnik poludragog kamena u Tanzaniji. Rudnikpoludragog kamena po imenu Tanzanit, čija nalazišta postoje samou toj istočnoafričkoj zemlji, nalazi se četrdesetak kilometarajugoistočno od grada Aruše, na severoistoku Tanzanije.

2008 - Umro je Rajko Mitić, proslavljeni srpski fudbaler.Sportsku karijeru započeo je 1938. u BSK-u, nastavio je tokom rata,da bi kada je osnovana Crvena Zvezda 1945. postao njen prvi kapiten.Kao kapiten Mitić je sa Zvezdom osvojio pet titula prvakaJugoslavije, a Kup Jugoslavije četiri puta. Za reprezentaciju jenastupio u 59 navrata. Od 1967. do 1970. bio je selektorreprezentacije tadašnje Jugoslavije.

2009 - Umro je francuski kompozitor Moris Žar, dobitnikčak tri Oskara za filmsku muziku: za "Lorensa od Arabije (1962),"Doktora Živaga (1965) i "Put za Indiju" (1982). Sarađivao jesa mnogim velikim režiserima kao što su Alfred Hičkok, DžonHjuston, Lukino Viskonti i Piter Vir. Autor je muzike za 150filmova među kojima su i hitovi "Godina opasnog življenja","Gorile u Magli" i "Društvo mrtvih pesnika".

2010 - U Moskvi, na stanicama metroa "Lubjanka" i "Parkkulture" dogodili su se teroristički napadi žena samoubica, pričemu je preko 100 osoba povređeno a konačni bilans je pokazaoda je poginulo 40 osoba. Akt su izveli islamski teroristi saKavkaza.

2017 - Velika Britanija formalno je predala pismo kojimje započeo proces izlaska Britanije iz EU. Ambasador UjedinjenogKraljevstva u Briselu Tim Barou, predsedniku Evropskog savetaDonaldu Tusku uručio je pismo britanske vlade kojim se EUzvanično obaveštava o nameri Velike Britanije da napusti Uniju.

2019 - Preminuo je Dobrica Erić, srpski pesnik, proznii dramski pisac. Rođen u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži,kod Gornjeg Milanovca, Erić je bio bio poeta rodne Šumadije,karakterističnog toplog izraza, slikar prirode, sela, detinjstva,ljubavi. Završio je četiri razreda osnovne skole u Vraćevšnicii oprobao sreću, kako je sam govorio, u mnogim zanatima. Prvu zbirkupoezije objavio je 1959. godine, da bi tokom života obelodanioviše od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica.Brojne njegove pesme uključene su u čitanke, antologije,školske lektire.