AKTUELNO

Australija je uvela ograničenja na alkoholna pića, pa je od danas moguće kupiti najviše 12 flaša vina i dva pakovanja od po 24 konzervi piva pošto je došlo do pomame u strahu od nestašica usled pandemije korona virusa.

Australijanci su pohrlili u prodavnice alkoholnih pića zbog najave njihovog zatvaranja.

"Očigledno je da je neizvesnost u snabdevanju... naterala neke da drugačije kupuju", saopštilo je udruženje prodavaca alkoholnih pića.

Ova "ograničenja" znače da jedna osoba neće moći da kupi više od 12 buteljki vina i dva pakovanja od po 24 piva, odnosno neće moći da se kupi više od 10 litara vina niti više od dve litre alkoholnog pića.

Društvene mreže u Australiji su preplavljene video snimcima građana sa prepunim kolicima alkoholnih pića nakon čega je upućena poruka da neće biti problema sa snabdevanjem alkoholom.

Prema zvaničnim podacima, prodaja alkohola je povećana za 86 odsto. Medjutim, Australijanci ne prednjače u svetu po potrošnji alkohola.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2018, prosečan Australijanac stariji od 15 godina prosečno konzumira 10,6 litara alkohola godišnje za razliku od 15,2 litara u Moldaviji i 15 litara u Litvaniji.

#Australija

#koronavirus

'