AKTUELNO

Pravoslavni vernici 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik je u narodu poznatiji kako Mladenci.

Mladence slave supružnici u svojoj prvoj godini braka. Na ovaj dan tek venčani supružnici u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka.

Mlade domaćice ustaju rano i mese 40 kolačića, koji su u narodu poznati kao mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Domaćice ih peku, premazuju medom, nude decu i svima koji pre podne dolaze u njihovu kuću.

Foto: Pixabay.com

RECEPT ZA MLADENČIĆE 1/2 kilograma mekog brašna 1 kvasac 1 kašika kšećera 1 kašika soli 2 decilitra tople vode 1/2 decilitra ulja 2 kašike šećera izrendana kora od pomorandže – izrendana med suvo grožđe,karanfilići, orasi, čokolada

Priprema: Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, izrendane kore pomorandže i soli. Ostaviti na toplom pola sata da testo udvostruči volumen, premesiti ga, rastanjiti na debljinu 0,5 centimetara, te napraviti 40 pogačica, (vaditi ih čašom ili odgovarajućom modlom). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića, ako vam preostane testo zadnji kolačić može da bude nešto veći. Kolačiće izbosti na nekoliko mesta sa bosiljkom, poređati u pleh i pustiti da malo nadođu. Peći ih 20-tak minuta i još tople premazati sa medom.

#Kolač

#Mladenci

#žene

'