AKTUELNO

Na današnji dan u Skoplju je srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić krunisan za cara.

1346 - U Skoplju je srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić krunisan za cara. Istovremeno je proglašena srpska patrijaršija, a za prvog patrijarha Joanikije.

1828 - U Francuskoj, gde je boravio u dobrovoljnom egzilu od 1824, umro je španski slikar Francisko de Goja (Francisco, Goya). Kao dvorski slikar napravio je čuvene portrete članova kraljevske porodice, dvorjana i uglednih ličnosti, a medju najpoznatije njegove slike ubrajaju se i "Odevena Maja" i "Gola Maja".

1859 - Umro je francuski političar i istoričar Aleksis Klerel Tokvil (Alexis Clerel Tocqueville), čije delo je imalo značajan uticaj na razvoj gradjanske demokratije ("Američka demokratija").

1889 - Rodjen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru je napravio u SAD, a 1952. emigrirao je u Švajcarsku gde je umro 1977. godine. Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. je dobio Oskara za životno delo. ("Svetlosti velegrada", "Moderna vremena", "Veliki diktator", "Svetlosti pozornice").

1944 - Saveznička avijacija bombardovala je Beograd u Drugom svetskom ratu. Poginulo je više od 1.200 ljudi, više hiljada je ranjeno i povredjeno, a razoreno je 600 zgrada.

1964 - Devetoro ljudi u Britaniji osudjeno je na kazne zatvora od 25 do 30 godina zbog učešća u "velikoj pljački voza" 1963. Jedan od glavnih aktera "pljačke stoleća" Ronald Bigz uspeo je da pobegne iz zatvora i da stigne u Brazil, gde je živeo do maja 2001. kada se predao Skotland Jardu.

1982 - Britanska kraljica Elizabeta proglasila je novi Ustav Kanade, na osnovu kojeg su prekinute poslednje kolonijalne veze te države s Velikom Britanijom.

2001 - Bivši predsednik Filipina Džozef Estrada predao se antikorupcijskom sudu koji je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog korupcije i lažnog svedočenja. Estrada se povukao s mesta predsednika 20. januara pod pritiskom uličnih demonstracija i vojske.

2008 - Američki matematičar i meteorolog Edvard Lorenc (Edward Lorenz), idejni tvorac teorije haosa i "Efekta leptira", umro je u 91. godini. Lorenc je utvrdio da i vrlo male razlike u jednom dinamičkom sistemu, poput atmosfere, mogu da izazovu ogromne promene. Govoreći o prirodi klime, Lorenc je u studiji iz 1972. godine za "Efekat leptira" naveo: "Ako leptir mahne krilima u Brazilu, to može da izazove tornado u Teksasu".

2014 - Potonuo je južnokorejski trajekt sa 476 putnika, uglavnom učenika srednje škole. Spasle su se 172 osobe, od kojih 13 članova posade.

2019 - Egipatski parlament izglasao je ustavne amandmane kojim se omogućuje produženje mandata predsednika Abdela Fataha al Sisija do 2030. godine.

#Vremeplov