AKTUELNO

Baba Marta jedan od najstarijih bugarskih običaja koji se održao do danas.

Postoje različite legende koje se vezuje za postojanje Babe Marte, međutim, sve se odnose na meteorološke promene na koje ona utiče. Ona bi trebala da donese prvu razdraganost, ali zašto je ipak ne volimo?

Poznato je da je Baba Marta jedan od najstarijih bugarskih običaja koji se održao do danas. Prvog marta se onima koji vole, poklanja privezak martenitsa (martenica) – lutkica ispletena od crvenog i belog konca koji se onda nosi do kraja meseca.

Crveno-bele lutkice prema verovanju donose zdravlje, sreću i dug život. U seoskim sredinama martenicama se ukrašavaju stabla voćaka kako bi godina bila što plodnija.

Pižo i Penda su imena dve male lutke od vune tipičnog bugarskog Martenitsa. Pižo je muška lutka, obično u beloj boji, a Penda je ženska lutka u suknji, obično u crvenoj boji. Slična tradicija postoji u Makedoniji, pojedinim delovima Grčke i Rumuniji.

Rituali skidanja martenitsa su različiti. Običaj je da se odabere jedan dan od 1. do 22. marta, i zavisno od toga kakav će biti taj dan takva će biti i cela godina – ako je sunčan dan godina će biti uspešna, a ako je ružno vreme takva će nam i čitava godina biti.

Kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo prvo mesto u godišnjem kalendaru, ona je postala izuzetno ćudljiva. Zbog osobina Marsa, ume da bude ratoborna, pa često svesno šalje na zemlju hladnoću, kišu i sneg, ali kada se probudi raspoložena, obraduje nas cvrkutom ptica i sunčanim vremenom.

Prilično je nepredvidiva, baš kao i ovo vreme sada.

STARICA ANA PERENA POSTAJE “BABA MARTA”

Ana Perena je bila rimska boginja dugovečnosti, zdravlja, obilja i regeneracije koja je u svom mesecu martu, kada je slavljena, pozivala na veliko spremanje, čišćenje radi pripreme za novi životni ciklus.

Ona je bila darežljiva, pravila je divne kolače i obično ih je poklanjala siromašnim Rimljanima. Bila je starica, prilično duhovita i sklona raznim šalama i podvalama.

Jednom prilikom, kada se Mars požalio da ne može nikako da zavede boginju Minervu, Ana Perena mu je obećala pomoć. Rekla je Marsu gde da dođe u određeno vreme i da će ga tamo čekati Minerva. Ana Perena se preobukla, stavila veo na glavu i sačekala Marsa, koji zaslepljen strašću nije ni primetio koga ljubi, dok Ana Perena nije počela da se smeje.

Dakle Ana Perena, starica, simbol novog početka, darežljiva ali i skolna prevarama je kroz narodne priče i tradiciju i postala „Baba Marta“.

Ako je verovati ovim mitovima, onda ne bi trebalo još uvek da se opuštamo, jer zima po Baba Marti i u njenom mesecu još uvek traje.

Radujte se suncu i lepom vremenu ovih dana, ali budite oprezni, Baba Marta još 18 dana vreba iza ćoška.

#Baba

#Dan

#mart

'