AKTUELNO

Beogradska filharmonija nastavlja sa onlajn otvorenom probom za decu, sredom od 11 časova na Fejsbuk stranici institucije.  Nakon što je predstavila porodicu gudačkih instrumenata, ove srede u fokusu su drveni duvači, odnosno flauta i klarinet.

Flautistkinja Ana Kaličanin upoznaje mališane sa zvukom svog instrumenta, a njena koleginica Snježana Pavićević sa zanimljivostima pikolo flaute. Dok Predrag Nedeljković objašnjava razliku između klarineta i deci posebno smešnog i zanimljivog – bas klarineta.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić kroz svoje uobičajene „razmirice“ vode kroz orkestar na zabavan način, a da je ovo jedan od najtraženijih edukativnih programa pokazuje se i u onlajn verziji, iako mališani ne dolaze u zgradu na druženje kao što su navikli.

Filharmonijski onlajn repertoar ove nedelje posvećen je stvaralaštvu Petra Stojanovića, jednom od najznačajnih autora prve polovine 20. veka. Violinski koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem. Međutim, zbog nepostojanja partiture, nije bio prisutan na koncertnim podijumima više od pedeset godina. Ta nepravda ispravljena je zajedničkom saradnjom na rekonstrukciji dela koju je uradila nedavno preminula kompozitorka Mirjana Živković. Filharmonija je obeležila sto godina od premijernog izvođenja zajedno sa violinistkinjom Mirjanom Nešković u ulozi soliste, a pod dirigentskom palicom Eiđija Ouea. 

U toku ove nedelje na stranicama Beogradske filharmonije može se pročitati blog violiste Vladimira Popovića o životu bez koncerata. A brojni ljubitelji čuvenog violinskog koncerta Čajkovskog, uživaće u poznatoim taktovima iz video poruke Marka Buškova koji je ove nedelje trebalo da nastupi sa orkestrom. 

'