AKTUELNO

Na dnu Egejskog mora se nalazi olupina broda Paristera koji je potonuo pre nešto manje od 25 vekova.

Vlasti Grčke su ga pretvorile u svoj prvi podvodni muzej kojeg će posetioci koji vole ronjenje moći posećivati od 3. augusta do 2. oktobra.

Piše da se olupina poznatog broda nalazi na dubini od oko 30 metara u Egejskom moru nedaleko do otoka Alonisos.

Drveni delovi broda Paristera odavno su istrulili, ali njegov tovar predstavlja i dalje interesantnu atrakciju za ronioce.

Naime, procenjuje se da se na mestu olupine nalazi oko 4.000 amfora. Arheolozi veruju da se u njima nalazilo vino, koji su atinski trgovci prevozili do lokalnih otoka.

Amfore (antičke keramičke posude s dvije drške i uskog “vrata”) se danas nalaze u iznenađujuće očuvanom stanju, barem koliko je to moguće u vodi, s tim da su, naravno, obrasle morskim rastinjem.

Ova olupina je otkrivena 1985. godine kada je jedan lokalni ribar zapazio nekoliko amfora kako plutaju pored obale Alonisosa.

Arheolozi su odmah želeli saznati o čemu je reč pa je narednih godina značajno unapređeno znanje o okolnostima potonuća broda Paristera, ali i o samim antičkom svetu.

Oni su, naime, otkrili da su brodovi ove veličine bili pravljeni i u doba antičke Grčke, a ne samo u vreme kada je Rim imao primat, kako se ranije mislilo. Sve do 2005. godine, grčke vlasti su ograničavale pristup ovoj lokaciji.

Od te godine povremeno su je mogli posećivati pojedini ronioci, a od 3. augusta ona će dva meseca biti dostupna svim turistima koji žele videti ovaj podvodni muzej, naravno, pod uslovom da mogu uopšee posetiti Grčku s obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom.

#Brod

#Turistička atrakcija

#muzej

#ronjenje