AKTUELNO

Dovoljno je da učinite ovo!

Danas je praznik posvećen Svetoj Tekli, svetiteljki iz perioda ranog hrišćanstva o kojoj se u Srbiji malo zna iako se deo njenih mošti čuva u našem komšiluku.

Sveta Tekla je detinjstvo i mladost provela kao i svaka devojka iz Ikonije - učila se vezu, domaćim poslovima i spremala za udaju. Međutim, kada joj je bilo 18 godina, Tekla je otišla na propoved apostola Pavla i ovaj događaj iz korena je promenio njen život.

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći i da se nakon toga potpuno okrenula veri i Hristu zaveštala na devičanstvo. Besna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima.

Život prepun iskušenja i nevolja

Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Privučen devojačkom lepotom, starešina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je devojka uspela da pobegne, optužio ju je kao "hrišćanku koja se gnuša braka". Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, ni one ne htedoše da dodirnu Teklu. Starešina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Nakon ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mesto posvetivši se iscelivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Videvši da ne može da pobegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i verne Hristove neveste Tekle.

Pomaže vernicima u nevolji

Zbog ljubavi prema Bogu koju je pokazala za života ova svetiteljka se uzima kao primer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Veruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i veruju.

#Pomoć

#sveta Tekla

#vernici

#žene