AKTUELNO

Da li ste znali za ova narodna verovanja?

Nedelja je podeljena na sedam dana. Ako je verovati starim narodnim verovanjima svaki dan u nedelji je pogodan za određene životne situacije. Takođe, kada govorimo o religijama postoje sveti dani. Kod hrišćana to je nedelja, kod jevreja-subota, a petak je sveti dan za muslimane. Bilo kako bilo, evo šta kažu narodna verovanja.

PONEDELJAK je kako narodna verovanja kažu najsrećniji dan u nedelji. I mada se mnogi sa ovim verovanjem neće usaglasiti, jer je upravo ponedeljak prvi radni dan posle vikenda. Takođe, postoji i verovanje koje kaže će osobu koja se rodi u ponedeljak celoga života pratiti sreća, kao i da je osoba rođena u ponedeljak, rođena pod srećnom zvezdom. Ponedeljkom treba pokretati poslove, treba putovati, ali ne valja, ako je suditi po narodnim verovanjima pozajljivati ili davati novac, bez obziras da li vraćate ili dajete nekome novac.

UTORAK je dan koji sledi posle ponedeljka, pa narodna verovanja kažu da je utorak ustvari najnesrećniji dan u nedelji. U vezi sa tim, ovim danom ne treba započinjati nikakve poslove. Takođe, utorkom nije dobro zakazivati udaju, odnosno ženidbu, ne treba se krstiti i ne treba prati veš. Koliko je po narodnim verovanjima ovo loš dan govori i činjenica da postoje nekloliko izreka koje na to ukazuju. Jedna od njih je i da utorkom „i vuk čuva krzno“. Sledeća narodna izreka kaže: "Od svega me majka sačuvala sem od žice devetog utorka". Ovim se htelo reći koliko je utorak negativan u srpskom narodnom verovanju. A takođe, u prilog ovome govore i "posebni" utorci zabeleženi u narodnom kalendaru – Deveti utorak, Pasiji utorak, Crni utorak. Veruje se da dete rođeno na ovaj dan neće imati lak život.

SREDA je dan koji je srećan. Postoji izraz i „sveta Sreda“. Ovo je verovatno tako zato što je sreda dan kada se posti, kao i petak. Veruje se da će dete koje je rođeno u sredu imati lep život i da će biti napredno, a ako prohoda u sredu, to dete će imati veoma srećan život. U nekim krajevima Srbije, ovaj dan se zamišlja kao svetica, pa se može čuti da je došla "Sveta Sreda" koja je naročito naklonjena bolesnicima i onima koji pate, te je ovaj dan okarakterisan kao dobar.

ČETVRTAK je dan koji je od davnina kod Srba poznat kao dobar dan. Tog dana su se započinjali radovi na njivi, a povezan je i sa plodnošću, jer se u prethrišćanskom dobu verovalo da je ovo dan plodnosti. Četvrtak je dobar za započinjanje svih poslova. Ovog dana treba započinjati sve, a nekada se išlo u prošnju devojaka. Dete rođeno u četvrtak će biti srećno u životu. Takpođe, postoji jedna stara izreka koja kaže: „Od svih dana u nedelji, ponajbolji je ČETVRTAK“.

PETAK pretpostavljate, ovo je loš dan. Kaže se „došao mu crni petak“, što oslikava da je ovo loš dan. Takođe, u vezi sa tim postoji i izreka: „ U petku, svakom poslu rđav početak“. Petak je dan kada se posti. Popularna kultura, kaže, takođe da je petak malerozan, ali i znate da postoji i nesrećan dan – petak 13. Bilo kako bilo, ovo su samo narodna verovanja.

SUBOTA je slobodno se može reći najneobičniji dan u nedelji. Dete koje je rođeno na ovaj dan, veruje se, moći će da nauči nemušti jezik. Ovo je dan koji je posvećen mrtvima, te se ovog dana ide na groblje, pominju se oni koji više nisu među nama. Verovanje dalje kaže da će dete rođeno u subotu, moći biti vidovito, da će biti neobično, ali i da mu „mračne sile“ ne mogu ništa. Svakako, kao i na svaki drugi dan, treba se čuvati.

NEDELJA je sveti dan. Bog je šest dana stvarao svet, a sedmi je odmarao. Dete rođeno na ovajdan biće srećno i živeće lepim, lagodnim i „gospodskim životom“. Postoji i izreka: „Rodila ga majka u belu nedelju“. Nedelja je dan za porodicu, prijatelje, odmor i druženje.

Bilo kako bilo ovo su samo narodna verovanja. A ako vam nešto može popraviti dan to su ovi ciati koji su izrekli mudri ljudi, a u vezi su sa danima u nedelji i vremenu.

"Jedan savet, prijatelju: ne čekaj Sudnji dan – svaki je dan sudnji." (Albert Kami)

"Svaki dan bez smeha uludo je potrošen." (E. E. Cummings)

"Dan je velika opsena." (Franc Kafka)

"Bolje je živeti jedan dan kao lav, nego sto kao ovca."(Madona)

"Daj svakom danu šansu da bude najlepši u tvom životu.# (Mark Tven)

"Živite dan po dan i obavljajte posao po posao. A zatim produžite prema onome što dolazi posle. To ima smisla. Ne pokušavajte živeti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti sve u isti čas. Uspešan je čovek koji se naučio živeti samo u sadašnjosti, ali se uvek kreće prema onome što dolazi posle." (Norman Vincent Peale)

"Sutra ću misliti o tome. Sutra ću pronaći način da ga vratim. Na kraju krajeva, sutra je novi dan…"

"Dan bez vina, dan bez sunca." (Francuske poslovice)

"Ko se iz ljubavi oženi, taj po noći uživa, a po danu jadikuje." (Italijanske poslovice)

#sedmica

#verovanje