AKTUELNO

Iako su nam prva asocijacija na dobra vina Italija i Francuska, u potrazi za jednom od svetskih prestonica vina, ne moramo da idemo daleko – dovoljno je posetiti Mađarsku koja ima čak 22 razvijene vinske regije.

Regija Tokaj je prva zatvorena vinska regija na svetu (registrovana daleke 1737. godine), ali od 2019. se može pohvaliti da je dom verovatno najskupljeg vina na svetu. Naime, jedna boca vina Royal Tokaji Essencia košta neverovatnih 35.000 evra, iliti, koliko i garsonjera u Beogradu.

Foto: Turistička organizacija Mađarske

Ukolikose pitate šta je toliko posebno kod ovog vina, odgovor je – sve. Pre svega,potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima PetraVelikog i Luja XIV i zadovoljavala zahtevan ukus velikog Betovena. 

Zatim, 2008.godina (iz koje je grožđe od kog se pravi ovo vino) bila je posebno pogodna zavinarstvo. Dugo suvo leto, praćeno „miholjskim“ tokom septembra i oktobraučinilo je da inače kvalitetno Aszu grožđe postane još bolje. 

Foto: Turistička organizacija Mađarske

Inače, Tokajacili tokajsko vino Aszú Luj XV nazvao je „Vinom kraljeva, kraljem vina”.

Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina, a svako zrno oddvesta kila grožđa, koliko je potrebno za bocu ovog vina, ubrano je ručno.

Nakraju, kompleksnost procesa čini samo pola cene, a druga polovina je činjenicada na celom svetu postoji nešto manje od 3000 flaša Royal Tokaji Essencia-e.

I oni „plićeg džepa“, mogu da priušte ovo vino.

Foto: Turistička organizacija Mađarske

Za „samo“ 120 evra, moguće jekupiti jednu kašiku ovog napitka!

A ako baš hoćete kraljevski užitak ukraljevskom ambijentu, u Four Seasons Gresham Palace hotelu u Budimpešti, učijem se novootvorenom baru Múzsa (Muža) nalazi  najdragocenija a la carte kolekcijaAszu Tokajca na svetu, bocu ovog vina možete platiti i neverovatnih 80 000evra. 

Zbog svogznačaja, Unseko je 2002. proglasio celu vinsku regiju Tokaj za svetsku kulturnubaštinu. 

Foto: Turistička organizacija Mađarske

Ovaj kraj i dalje nosi jedinstvene odlike kulturne tradicije i svedočio vekovima vinogradarstva koje se tu razvijalo i pružalo čovečanstvu uzbudljivabela vina.

Jedno od najupečatljivijih svedočanstava su i tzv. „hobitske kućice“koje se nalaze u selu Hercegkut, a koje, u stvari, kriju jedinstveni sistemvinskih podruma. Nemci iz Švabije, koji su se naselili u ovom delu Mađarske u XVIII veku, podigli su na brdu Gomboš vinske podrume.

Foto: Turistička organizacija Mađarske

„Podići“ je malo jaka reč, jersu podrumi ukopani u zemlju, a iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi,podsećajući neodoljivo na Tolkinov Okrug u kom žive hobiti.

Možda ni u jednu odtih kućica ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali unjima se dešava najlepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kom nema ničeg ravnog na svetu.

Foto: Turistička organizacija Mađarske

Naime, u tim podrumima, kao i pre 250 godina, stojeburići u kojima se čeka da vino dovoljno fermentira kako bi postiglo praviukus. Ukus čija cena nekada prevaziđe i cenu stana.

#Mađarska

#Vino