AKTUELNO

Planinar Majkl Napinski (45) koji je spasen nakon što se tokom noći izgubio u američkom nacionalnom parku, vraćen je u život uprkos tome što mu srce nije radilo 45 minuta.

Napinski se izgubio prošle nedelje u nacionalnom parku Maunt Rajner, gde su bile vrlo niske temperature.

Sa prijateljem je išao u planinsku šetnju, ali su se u jednom trenutku razdvojili. Prijatelj je krenuo skijama da se spušta, dok je Napinski nastavio da hoda. Dogovorili su da se nađu u podnožju.

"Bio sam prilično blizu kraja staze kada su se vremenski uslovi pogoršali i u jednom trenutku nisam mogao ništa da vidim. Nisam siguran šta se zatim desilo. Mislim da sam pao", prisetio se Napinski za Sijetl tajms.

Kada nije stigao na dogovoreno mesto, njegov prijatelj je obavestio rendžere koji su započeli potragu. Zbog loših vremenskih uslova, helikopter nije mogao odmah da poleti.

Spasilačka ekipa ipak je uspela posle nekog vremena da poleti i konačno ga pronađe nakon sat vremena, a onda je stigao i mornarički helikopter koji ga je prevezao u bolnicu „Harborvju medikal centar“ u Sijetlu.

Tada je imao puls, ali onda mu je srce stalo.

Doktori su ga reanimirali i priključili na ECMO aparat, koji mu je pumpao krv iz tela u pluća i srce i tako omogućio razmenu gasova i održavanje krvotoka u telu.

Nakon 45 minuta srce Napinskog ponovo je počelo da kuca, a dva dana kasnije se probudio.

Iako se i dalje oporavlja jer bubrezi nisu pravilno funkcionisali, srce se i dalje mučilo da cirkuliše krv kroz telo, a imao je i promrzline, doktori misle da će se potpuno oporaviti.

„Vratio se iz mrtvih. Možda nije baš medicinski najpreciznije reći, ali njegovo srce nije kucalo 45 minuta. Prosto neverovatno“, rekao je načelnik odeljenja intenzivne nege doktor Saman Arbabi.

#Planinar

#prestanak

#rad

#srce