AKTUELNO

Pred Japanom je veliki test, jer 2020. treba da bude domaćini brojnim turistima i sportistima tokom Olimpijade, a problem će biti činjenica da će brojni među njima imati telo oslikano tetovažama, protiv čega su japanske vlasti itekako ustale.

Turisti u Japanu koji imaju veće tetovaže mogu da zaborave kupanje na javnim bazenima, posete plažama ili tereteanama.

Japanci su to sve povezali sa organizovanim kriminalom.

Foto: Instagram

Pravi test za ovu državu biće za tri godine kada će organizovati Olimpijske igre.

U to vreme biće ne samo veliki broj turista sa tetovažama, već i sportista koji imaju iste.

Zbog ovakvog stava Japana prema tetovažama, ove nedelje počeće pravna bitka, a njen glavni akter je 29-godišnji Taiki Masuda, tatu umetnik, koji je stao pred sud kako ne bi platio kaznu od 3.000 dolara nakon što je policija, pre dve godine, upala u njegov studio. Svoj “upad” temeljili su na 14 godina staroj regulativi o kozmetičkom tetoviranju prema kojoj se kreiraju obrve zauvek, a koja propisuje da samo ovlašćeni zdravstveni radnici mogu obavljati taj posao.

Foto: Instagram

Odnos prema tetovažama kroz istoriju se u Japanu menjala. Posednji veliki preokret u odnosu na njih dogodila se u sedamdesetim. Kijoši Šimicu, koji je s Masudom oformio grupu “Spasimo tetoviranje u Japanu”, kaže kako se tih godina tetoviranje počelo povezivati s filmovima o Jakuzi, jer su svi likovi u filmovima koji su bili članovi mafije imali velike tetovaže. Nakon toga se, kaže, tetoviranje počelo izjednačavati sa Jakuzom, odnosno zlom.

Kako će se sve rešiti i da li će sportistima i turistima sa tetovažama biti dozvoljeno da se kupaju na bazenu ili da borave u teretani, videćemo.

#Japan

#Olimpijske igre

#Tetovaža

'