AKTUELNO

Zna se da je britanska kraljevska porodica veoma tradicionalna, a neke njihove tradicije često su neshvatljive ili pak pomalo neobične.

Jedna od njih je i darivanje božićnih poklona osoblju - ono nije stvar mašte ili raspoloženja, već strogog očekivanja koje se mora ispuniti. Naime, kraljica Elizabeta (94) svakom članu svog osoblja, a ima ih 1.500, daje jedan te isti dar - božićni puding.

Ko kraljicu optuži za škrtost, treba da zna kako je isto to radio i njen otac, kralj Džordž VI, kao i njen deda, Džordž V, piše Daily Mail.

Puding koji deli u palati do sada je naručivala iz Herodsa, ali izvori otkrivaju da se s vremenom prebacila na onaj "običniji", iz Teska. Uz puding dobijaju i božićnu čestitku, a zaposleni s dužim stažom dobijaju i poklon bonove.

Foto: Tanjug AP/Aaron Chown

Tradicionalni božićni puding u Velikoj Britaniji je zapravo poslastica koji se sastoji od grožđica, narandžine kore, sušenog voća, tamnog piva, ruma, limuna, jaja, šećera, orašastih plodova i drugih namirnica, a kuva se satima. To omogućuje da se dobro konzervira, pa se može jesti i mesecima nakon Božića.

Nije ovo jedina "bizarna" tradicija kojih se Vindzori drže... Postoji tu još mnogo čudnih običaja, a ovo su neka od njih:

Kad kraljica stoji, svi stoje. To je protokol koji se apsolutno uvek i u svim prilikama mora poštovati.

Niko ne sme da jede ako je kraljica uzela svoj poslednji zalogaj. To znači, da se za stolom svi moraju svojim brzinom ravnati prema njoj, inače će ostati gladni. Na sreću, izvori otkrivaju da kraljica jede polako.

Naslednici nikad ne putuju zajedno, zabranjeno im da igraju Monopol

Nema držanja za ruke, pravilo je kojeg se članovi kraljevske porodice moraju držati u javnosti, a često ta pravila pomažu da javnosti deluju hladno.

Foto: Tanjug AP/Toby Melville

Ne smeju da igraju Monopol - jedno je od najčudnijih pravila koja britanska kraljevska porodica ima, prenosi 24sata.hr.

Komunikacija ima svoj red, pa tako na večernjim zabavama, kraljica uvek započinje razgovor s osobom koja joj sedi sa desne strane.

Dva naslednika ne smeju da putuju zajedno. Na primer, kad princ Džordž napuni 12 godina, on i Hari će morati da lete odvojeno. Razlog za to leži u činjenici da, u slučaju nesreće, oboje ne umru i zemlja ne ostane bez naslednika.

Zabranjeno im je da jedu školjke - kao preventiva jer je to namirnica koja najčešće uzrokuje potencijalna trovanja.

O jelovniku za doručak se ne pregovara - svako jutro kraljica pije engleski čaj i jede kornfleks.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Beli luk je zabranjena namirnica u Bakinghemskoj palati, nijedno jelo se ne sprema s tom namirnicom. Takođe, iako se u ostalim prilikama smeju jesti, za večeru se ne sme jesti krompir, pirinač ili testenina, a to je stroga kraljičina odredba za dobrobit zdravlja porodice.

Ako kraljica stavi torbicu na desnu ruku (obično je nosi na levoj), to je suptilni signal da je spremna da završi razgovor sa svojim osobljem. A kad stavi torbicu na sto, večera je zvanično završena - odnosno svi se treba da ustanu od stola u roku od 5 minuta.

Kraljevskim psima svaki dan se priprema gurmansko jelo - oni ne jedu iz konzerve ni suvu hranu.

#Božić

#Kraljica Elizabeta II

#Poklon

#bizarni običaji