AKTUELNO

Školarci u mestu Jezero u BiH, u OŠ Vuk Karadžić sa velikim uzbuđenjem doćekali su sletanje rovera Američke svemirske agencije NASA na drevno jezersko korito na Marsu koje je ime dobilo po njihovom malom rodnom gradu.

NASA je saopštila da je rover, nazvan ''Upornost'', obavio i poslednji, najrizičniji deo puta i da je večeras uspešno sleteo na površinu Crvene planete na kojoj će prikupljati geološke uzorke i doneti ih na Zemlju za oko 10 godina gde će biti analizirani u potrazi za drevnim oblicima života, prenosi AP.

Sletanje rovera bilo je najrizičniji deo operacije s obzirom da je ušao u atmosferu Marsa brzinom od čak 19.500 kilometara na čas koju je trebalo da smanji padobran i raketna platforma.

Rover Perseverans, najnaprednija astrobiološka laboratorija ikada prebačena u drugi svet, sleteo je na drevno korito Jezera nakon sedam meseci putovanja sa Zemlje.

Naučnici se nadaju da će otkriti znake fosilizacije života mikroba, preneo je Rojters.

Pre nego što će učenici uživo gledati istorijsko sletanje na video bimu u dvorištu svoje škole, planiraju da održe prijateljsku odbojkašku utakmicu između ekipa nazvanih ''Planeta Zemlja" i "Planeta Mars".

Krater je nazvan po opštini Jezero, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom, navodi Asošijejted pres.

#Bosna i Hercegovina

#Jezero