AKTUELNO

Za sve pravoslavne vernike sutra je veliki dan - počinje Uskršnji post i pripreme za najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs.

Hrišćani će se u narednih šest nedelja uzdržavati od mrsne hrane.

Međutim, post nije, kako to laici obično misle, samo uzdržavanje od hrane i pića!

Reč je o odricanju od zlih misli, želja i dela. Post ima, u prvom redu, duhovni smisao, a telesni post je samo pomoćno sredstvo za borbu protiv strasti i grehova kakav je gordost koja se smatra korenom svakog daljeg zla. Crkva propoveda da postom "mi ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti".

Foto: Unsplash.com

Pravila posta

Pravila posta ispisao je Sveti Sava. Ponedeljkom, sredom i petkom - praktikuje se post na vodi, a utorkom i četvrtkom su dozvoljeni ulje i vino. Treba jesti samo jednom denvno. U subotu i nedelju jedu se riba, sir i sve drugo dva puta u toku dana.

Časni ili Veliki post uvek počinje u ponedeljak. Prvi dan posta zove se čisti ponedeljak i za ovaj dan se vezuju brojni običaji i verovanja.

Nekad je bio običaj da se ovog dana obavlja veliko spremanje i čišćenje kuće. Stariji muškarci, oni koji već imaju unuke ovog dana ne jedu ništa u toku dana sve dok ne padne mrak.

Foto: Burst

Devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je porodica na okupu, a deca su se nekad zabavljala kokanjem kokica.

Započnite posao

Dobro je na ovaj dan započeti velike poslove jer će svi biti napredni.

Žene izlaze na njive i bacaju pregršt žita kako bi usevi bili čisti, bez korova i kukolja. Nekada žene nisu prele, niti su dozvoljavale da se jede kašikom. Verovalo se da će se ovom radnjama sprečiti da ptice napadaju njive zasejane žitom. Ovog dana ništa se ne daje iz kući.

Preuzeto iz Srpskog narodnog kalendara Dragomira Antonića.

#Post

#uskršnji post