AKTUELNO

Na današnji dan nakon neuspelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) izjavio je da je "prag prekoračen" i da problem Kosova ugrožava državne interese SAD.

1563 - Mirom u Amboazu završen je prvi verski rat u Francuskoj nakon kojeg su hugenoti (protestanti) dobili ograničenu slobodu veroispovesti. Hugenotski ratovi razdirali su Francusku više od 30 godina.

1812 - Španski parlament je u Kadisu usvojio liberalni ustav koji je postao ideal slobodoumnih težnji gradjanske klase u evropskim državama. Posle povratka na presto 1813, kralj Ferdinand VII je ukinuo Ustav i obnovio feudalno-apsolutistički poredak, ali je posle izbijanja ustanka 1820. bio prisiljen da ga vrati na snagu.

1920 - SAD su odbile da potpišu Versajski ugovor posle Prvog svetskog rata i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

1977 - U svojoj rezindenciji u Brazavilu ubijen je predsednik Konga Marijen Nguabi (Marien Ngouabi). Za ubistvo je optužen i potom pogubljen bivši šef države Alfons Masamba Deba (Alphonse Massabma Debat). Vlast je preuzela vojna hunta, a za predsednika je u aprilu 1977. proglašen pukovnik Joakim Jombi Opango (Joachim Yhombi).

1996 - Policija Federacije BiH ušla je u Grbavicu, poslednju sarajevsku opštinu koju su u bosanskom ratu držale srpske snage. Time je završen prenos vlasti u sarajevskim opštinama koje su, po Dejtonskom sporazumu, pripale Federaciji BiH. Najveći deo srpskog stanovništva je dva dana ranije napustio Grbavicu, a po podacima Ifora, tokom prenosa vlasti se iz Sarajeva iselilo 60.000 Srba.

1999 - Nakon neuspelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) izjavio je da je "prag prekoračen" i da problem Kosova ugrožava državne interese SAD. Diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a medjunarodni verifikatori Kosovo.

2012 - Umrla je predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, Verica Barać koja je više od deset godina pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti bila simbol borbe protiv te društvene pošasti.

2014 - Predsednik Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica, podneo je ostavku na stranačku funkciju, pošto njegova stranka DSS, prvi put od osnivanja 1992, na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila neophodan broj glasova za ulazak u Skupštinu Srbije.

2019 - Od ciklona "Idai" u istočnoj Africi poginulo je 760 ljudi u Mozambiku, Zimbabveu i Malaviju.

#Vremeplov