AKTUELNO

Hol Ive Andrića svečano je otvoren danas 23.04. na Svetski dan knjige, u 13 časova u zgradi Borbe na drugom spratu.

Andrić je ostavio veliki doprinos ne samo kulturnoj baštini Srbije, već i novinskoj kući ,, Borba” obzirom na to, da je za istu pisao.

Foto: Borba

U holu se nalazi postavka četrnaest hronološki poređanih fotografija našeg nobelovca iz fotodokumentacije ,, Brobe”, kao i članci koje je pisao za ovaj list. Događaj je svečano otvorio direktor Borbe Andrija Jorgić obrativši se rečima:

Foto: Borba

,, Ovo je najmanje šta smo mogli da uradimo za jednu ovakvu ljudsku gromadu, pisca, Nobelovca koji je ostavio veliki trag ne samo u istoriji kuće Borba za koju je pisao nego, već i u Jugoslaviji, a danas i Srbiji.Ono što mi je posebno drago, to je da istaknem da su naše mlade snage, novinari koji pišu za Borbu, sve ovo osmislili i pripremili”.

Povodom otvaranja hola Ive Andrića, gospodin Vladimir Pištalo V.D. upravnika Narodne biblioteke Srbije istakao je:

Foto: Borba

,,Ovaj prostor postaje neka vrsta muzeja. Beograd je na sreću pun muzeja jer istorija ostavlja svoje tragove. Važno je da mladi ljudi koji su pripremili ovaj događaj imaju predstavu o značaju Andrićevog dela. Andrić je rođen u srcu čitaoca, jer kada čitalac otkrije njegovo delo pomisli : pa sve ovo i ja mislim, samo ne umem da napišem”.

Foto: Borba

O delu i životu Ive Andrića govorila je Tamara Stanković ispred Spomen muzeja Ive Andrića, a događaju su prisustvovali i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograda.

#Hol Ive Andrića