AKTUELNO

Na današnji dan preminuo je pesnik Branko Radičević.

1155 - Papa Hadrijan IV krunisao je nemačkog kralja Fridriha I Barbarosu rimsko-nemačkog cara.

1429 - Francuska vojska, pod vodjstvom Jovanke Orleanke i vojvode od Alensona, napala je i potukla kod Patea engleske trupe koje su se povlačile posle neuspele opsade Orleana.

1583 - U Londonu je izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu.

Foto: Pixabay.com

1769 - Rođen je britanski političar Robert Stjuart, vikont Kaslrej. Kao ministar spoljnih poslova (1812-22) bio je, uz austrijskog kancelara Meterniha, ključna ličnost u koaliciji protiv francuskog imperatora Napoleona Bonaparte. Nakon Napoleonovog pada podržao je politiku Svete Alijanse.

1812 - Kongres SAD usvojio je deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji (Drugi rat za nezavisnost).

1812 - Rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana "Oblomov" u kome je stvorio jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam "oblomovština", sinonim za parazitizam i apatiju.

1815 - U bici kod Vaterloa u Belgiji udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovodje Velingtona i Blihera potukle su Napoleona Bonapartu.

1817 - U Londonu je otvoren most Vaterlo preko reke Temze.

1853 - U Beču je umro pesnik Branko Radičević, najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti. Bio je pristalica reforme jezika Vuka Karadžića, a pesničkim slobodama označio je prodor u novu epohu srpske poezije ("Đački rastanak", "Tuga i opomena"). Njegovi posmrtni ostaci su 1883. preneti na Stražilovo.

Foto: Wikipedia

1868 - Rođen je mađarski admiral Mikloš Horti de Nadjbanja. Bio je na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Mađarskoj posle Prvog svetskog rata, a od 1920. do 1944. vladao je Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima sprovodeći teror.

1881 - Rusija, Austrija i Nemačka potpisale su tajni savez "Liga tri cara" na tri godine.

1882 - Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. do njenog ukidanja 1943.

1936 - Umro je ruski pisac i utemeljivač socijalističkog realizma, Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki. Nakon 1917, kritikujući postupke sovjetskih vlasti, polemisao je s vodjom Oktobarske revolucije Vladimirom I. Lenjinom i drugim čelnicima boljševičkog vrha.

Foto: Wikipedia

1940 - Francuski general Šarl de Gol uputio je iz Londona čuvenu radio poruku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom "Slobodne Francuske", a Francuze pozvao na otpor okupaciji od strane nacističke Nemačke.

1940 - Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli francusku luku Šerbur.

1942 - Rođen je engleski muzičar Pol Makartni član "Bitlsa", jedne od najpopularnijih rok grupa u 20. veku.

1979 - Lider SSSR-a Leonid Brežnjev i predsednik SAD Džimi Karter potpisali su u Beču sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja - SALT 2.

1993 - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga ("plavih šlemova") u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1995 - Snage bosanskih Srba oslobodile su poslednje od 372 pripadnika mirovnih snaga u Bosni (Unprofor) koje su držali kao taoce od kraja maja, nakon napada aviona NATO-a na srpske položaje u okolini Pala.

1997 - Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila je grupa njegovih bivših sledbenika i osudila na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

2004 - Evropski savet odluio je u Briselu da Hrvatskoj dodeli status zvaničnog kandidata za članstvo u EU.

2010 - Umro je portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago, autor romana "Jevanđelje po Isusu Hristu", "Slepilo", "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i "Godina smrti Rikarda Reissa".

2010. - Umro Bogdan Bogdanović, arhitekta, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata. Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda.

#Događaji

#Vremeplov

'