AKTUELNO

Književnik iz Beograda Aleksandar Čotrić dobitnik je priznanja "Tipar" - satiričar godine, za najbolju satiričnu knjigu objavljenu u 2016. godini na području bivše Jugoslavije, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

"Tipar" je najznačajnija regionalna nagrada za satiričnu književnost, a među prethodnim dobitnicima su akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Žarko Đurović, reditelj i pisac Emir Kusturica, književnici Momo Kapor, Milovan Vitezović, Aleksandar Baljak….

Čotriću je uručena nagrada u okviru programa 31. Dana humora i satire "Vuko Bezarević", održanim u Pljevljima, za knjigu satiričnih aforizama pod naslovom "Teške misli", u izdanju "Srpske reči" iz Beograda.

Nagradu, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 800 evra, Čotriću je uručio Tarik Gadžović, predsednik Skupštine opštine Pljevlja.

O dobitniku je, među više desetina knjiga pristiglih na konkurs, odlučio tročlani žiri na čijem čelu je bio književnik Milorad Joknić.

LEGENDO, OVU BITKU MORAŠ IZDRŽATI! Ljubiši Samardžiću ŽIVOT visi o koncu

Nagrada "Mladi Tipar" pripala je Marjanu Angelovskom iz Skoplja za ciklus od deset aforizama, a laureat je dobio plaketu i 200 evra.

Nagradu "Vuko Bezarević" (plaketu i 400 evra) za najbolju satiričnu priču na konkursu manifestacije Dani humora i satire dobio je Danilo Tešanović iz Doboja, za priču "Gaće", a žirijem je predsedavao Dejan Milačić.

Žiri za dodelu nagrada 24. Konkursa za karikaturu "Risto Pejatović", na čijem čelu je bio Dragomir Đukić, odlučio da "Gran pri" Dana humora i satire dobije karikaturista iz Beograda Jugoslav Vlahović.

Tri specijalne nagrade podelili su Miljan Obrenić iz Pljevalja, Saša Dimitrijević iz Niša i Jordan Pop Iliev iz Skoplja. Dobitniku "Gran prija" uručeni su plaketa i 550 evra.

#Aleksandar Čotrić

#Nagrada

'