AKTUELNO

Jedan Britanac stekao je titulu prvog u svetu, ali verovatno ne onoga sa čime bi se mogao hvaliti. Njegovi doktori kažu da je prvi poznati medicinski primer muškarca koji je doživeo vertikalnu frakturu penisa. Uprkos čudnoj povredi, potpuno se oporavio.

Jedan Britanac stekao je titulu prvog u svetu, ali verovatno ne onoga sa čime bi se mogao hvaliti. Njegovi lekari kažu da je prvi poznati medicinski primer muškarca koji je doživeo vertikalnu frakturu penisa tokom seksa. Uprkos čudnoj povredi, potpuno se oporavio.

Fraktura penisa, tačnije cepanje tunica albuginea – zaštitne membrane koja okružuje erektilno tkivo u koje se sliva krv u penis. Razlog zbog kojeg je osećaj vrlo sličan osečaju da je slomljena kost jeste što se većina tih povreda dešava tokom seksa kada se penis u potpunoj erekciji prekomerno savije pod pritiskom.

Povredu uvek prati glasno pucketanje, modrica usled krvnog podliva, oticanje i naravno – bol. Povreda takođe uzrokuje i momentalan gubitak erekcije. Iako nije neobična, ovakva povreda se retko kad prijavljuje, verovatno jer je pacijente sramota.

Urolog iza ovog specifičnog slučaja, objavljenog u časopisu BMJ Kejs Riports, kaže da je ovoga puta povreda bila veoma posebna i to ne na dobar način.

Kao i u ostalim slučajevima, 40-godišnji pacijent se povredio tokom seksa kada mu je ud popustio pod pritiskom partnera, ali nije pokazivao mnoge uobičajene simptome. Nije čuo nikakav zvuk, otok nije bio velik, a nije ni odmah izgubio erekciju, već je ona postepeno nestala.

Lekarima je čitav slučaj bio sumnjiv pa su naredili snimanje magnetnom rezonancom. I bili su u pravu, prenosi Gizmodo. Pacijent je imao 3 centimetra dugačku poderotinu koja je počinjala sa desne strane i protezala se uzdužno preko sredine penisa, a ne popreko kako je uobičajeno.

U objavljenom tekstu se navodi da je to prva takva povreda do sada zabeležena u medicini.

Iako ovakve povrede mogu biti veoma ozbiljne sa posledicama, u ovom slučaju je operacija da se zaustavi krvarenje i sanira poderotina bila potpuno uspešna, a pacijent je uspeo da se oporavi bez dugotrajnih posledica. Pacijent se vratio regularnim seksualnim aktivnostima šest meseci posle povrede, bez ikakvih poteškoća.

Lekari su naveli i da se ovakve povrede najčešće dešavaju kod pacijenata koji su stariji od 40 i primenjuju "kučeći" stil ili ako je žena odozgo.

#Lekar

#Penis