AKTUELNO

Mnogi ljudi ubeđeni su da je ovo dokaz da na planeti ''nisu čista posla''.

Austrijski slikar Ferdinand Georg Valdmiler naslikao je davne 1860. godine umetničko delo pod imenom ''Očekivano''.

Na slici se nalazi devojka koja hoda po prirodi držeći nešto u rukama, nešto nalik na knjigu. Međutim, ovih dana ponovo se na društvenim mrežama povela žustra debata da li je u njenim rukama ipak mobilni telefon, dok kraj nje na kamenu sedi nepoznati momak.

- Pogledajte malo bolje, ona hoda i šalje nekom poruku ili je iščekuje. To je telefon, nemam dilemu. Ne znam dokle će nas više novi svetski poredak držati u mraku? Dokle će nas praviti budalama kad i deca sada mogu da zaključe da postoji putovanje kroz vreme - bili su neki od komentara na Tviteru.

Slika je prvi put postala predmet rasprave kada ju je škotski turista Piter Rasel 2017. godine okačio na Tviter uz konstataciju da devojka drži telefon u rukama.

- Jasno je kao dan da dok on drži cvet u ruci i udvara joj se, ona čeka poruku nekog drugog. Čim sam video sliku, devojka mi se učinila baš kao svaka druga danas – tipkajući šeta okolo i ne obraća pažnju na okolinu - napisao je tada Rasel zapalivši mreže.

Ovih dana dvoje Japanaca ponovo su podsetili na sliku govoreći na Tviteru u prilog tezi da je odavno moguće putovanje kroz vreme, što su potkrepljivali s gomilom manje ili više neubedljivih slika.

Stručnjaci su i 2017. i danas bez komentara jer verovatno ne žele da se spuštaju na nivo bulevarskih trabunjanja i naglabanja, prateći teorije zavere. Ipak, puno je onih koji su ubeđeni da je mobilni telefon na slici i 1860. godine.

- Stvara se zaista utisak da ona nosi telefon i baš tada, dok prolazi kraj nekog momka drugom javlja gde je. S druge strane, deluje i da drži neku malu knjigu u ruci koju mnogo voli, čim je tako steže. Sve je neutemeljeno i pogrešno je komentarisati delo bez stručne reči - napisao je na Tviteru Jerg Viklenc, austrijski umetnik koji je pokušao da ljudima skrene pažnju da bez preke potrebe ''ne lupaju glavu'' oko slike.

#Devojka

#Svet

#Vanzemaljci

#slika