AKTUELNO

Prema poslednjim istraživanjima, suncokretovo ulje nije uopšte toliko zdravo kao što se pretpostavljalo. Naučnici su otkrili da u određenim situacijama ispušta otrove, a lekari upozoravaju - prženje na ulju je veoma štetno!

Do pre nekoliko godina je svinjska mast bila na nutritivnoj crnoj listi zbog masnoća kojima obiluje, a zdravijom opcijom se smatralo suncokretovo ulje. Ovaj stav koji su zastupali brojni nutricionisti u međuvremenu je napušten, pa se tako sve više priča o štetnosti biljnih ulja koji se najčešće koriste u pripremi hrane.

Donedavno se takođe verovalo i da su puter i punomasno mleko štetni, ali i od te teorije se odustalo. Najnovija istraživanja pokazuju da su ove namirnice zapravo veoma korisne u prevenciji srčanih oboljenja i dijabetesa tipa II, dok su se sada "zdrava" biljna ulja našla na listi onih koji nanose štetu organizmu.

I pored najnovijih otkrića, suncokretovo ulje se ne samo u Srbiji, već širom sveta najviše koristi za pripremu jela. O tome koliko i kada je štetno, za ruske medije govorio je kardiolog Asim Malhotra. On je naveo rezultate studija koji sugerišu da suncokretovo, kukuruzno i niz drugi biljnih ulja, kada se zagreju, veoma lako pretvaraju u toksične aldehide koji nanose štetu zdravlju.

Donedavno se verovalo da se ove otrovne supstance stvaraju tek kada se ulje zagreje do tačke dimljenja (za suncokretovo ulje to je 225 stepeni Celzijusa).

Martin Grutveld, profesor na Univerzitetu De Montfort u Lesteru, analizirao je uzorke suncokretovog ulja na kojem je već pržena hrana. Kako se ispostavilo, ova namirnica ispušta štetne sastojke samo kada se toliko zagreje da se javi reakcija sa kiseonikom.

Ako hranu pržite u biljnom ulju dvadeset minuta, nivo aldehida će biti 20 puta veći od maksimalno dozvoljenog nivoa koji je odredila Svetska zdravstvena organizacija. Inače, nakupljanje takvih toksina u telu može dovesti do raznih zdravstvenih tegoba, od gojaznosti, preko kardiovaskularnih bolesti, do dijabetesa tipa 2, demencije, a lekari sve više spominju i malignitete.

Istovremeno je otkriveno i da prekomerna upotreba ove namirnice može dovesti do nakupljanja masnoće u jetri, što može da rezultira pojavom bezalkoholnog steatohepatitisa - bolesti koja se javlja u pozadini masne jetre, a koja izaziva brojne tegobe: hipertenziju, gojaznost, sindrom hronične hiperglikemije, aterosklerozu i drugo.

#Ulje

#zejtin