AKTUELNO

Slučaj na Sejšelima je prvi poznati primer lova stvorenja koje se smatra biljojedom.

Džinovska kornjača sa Sejšela, vrsta za koju se do nedavno verovalo da je biljojed, snimljena je kako lovi i jede bebu ptice u "jezivom i neverovatnom" napadu. Eksperti kažu da je ovo prvi dokumentovani primer lova u divljini ove vrste životinje.

Video, koji je snimljen na ostrvu Fergejt u julu 2020. godine, prikazuje ženku kornjače kako vreba mladunče laste i šljoca vilicom na njega nekoliko puta da bi ga potom uhvatila čeljustima za glavu.

Ostrvo Fergejt je privatno ostrvo koje se bavi ekoturizmom i dom je za nekih 3000 džinovskih kornjača. I druge kornjače u okolini su navodno pokušavale slične napade ali nijedna vrsta kornjača nikada do sada nije viđena kako aktivno progoni plen u divljini.

Džinovska kornjača sa Sejšela pripada vrsti Aldabrachelys gigantea i naučnici smatraju da je reč o "strogim biljoljedima", prenosi Gardijan pozivajući se na studiju objavljenu u magazinu Karent Bajolodži, čiji je vođa Dr Džastin Gerlah, direktor studija na Piterhausu, Kemdbridž, i saradnik Muzeja zoologije Univerziteta Kemdridž.

"Ovo je potpuno neočekivano ponašanje i nikada pre viđeno među divljim kornjačama", rekao je on.

Stručnjaci misle da je novo ponašanje posledica neobične kombinacije kolonija koje se gnezde u drveću i populacije džinovskih kornjača koje žive na ostrvu. Do sada se verovalo da su sve kornjače vegetarijanci, iako je bilo slučajeva da su se hranili kostima i školjkama zbog kalcijuma.

Oporavak habitata na ostrvu omogućio je morskim pticama da se tu ponovo nasele i kolonija 265.000 lasti i čigri "zasula je tlo ribom i mladuncima koji su ispali iz gnezda".

Potencijalni plen je mahom previše brz ili snažan da bi ih kornjače uhvatile ali naučnici kažu da je način na koji je kornjača prišla ptiću dokaz da do ovakvih interakcija dolazi sve češće. Džinovske kornjače sa Galapagosa i Sejšela su največi biljoljedi u tim habitatima i pojele su 11 procenata vegetacije.

"Ovih dana, kombinacija lasti koje se gnezde u drveću i džinovskih kornjača je neoibična. Naša posmatranja ukazuju na to da će ovakve neočekivane interakcije između vrsta biti češće sa oporavkom ekosistema. Moguće je da su se ovakve situacije dešavale i ranije ali ih mi nikada do sada nismo videli", rekao je Gerlah.

Gerlah kaže i da bi snimak mogao da bude dokaz o postojanju "populacije kornjača koja je razvila novi tip ponašanja koji će imati posledice po evoluciju" ali je dodao da je oporavak morskih ptica i kornjača takođe "stvorio uslove prirodnog ponašanja koje ljudi nisu videli stotinama godina".

Gerlah je dodao i da je "očigledno da kornjače uživaju u jedenju lasti. U poređenju sa lakoćom sa kojom jedu biljke, čeka ih dosta problema".

#Sejšeli

#kornjača