AKTUELNO

Naučnici su dokazali da hobotnice, pored toga što su veoma inteligentne, mogu da koriste objekte kao alat, ali i da ih ženke često bacaju na mužjake kad se osećaju ugroženo ili uvređeno.

Nakon što su naučnici sa Univerziteta u Sidneju još 2015. godine otkrili da hobotnice mogu da stresu ili odbace mulj sa svojih tela kao način da im se to odmakne, kao i da koriste mlazove vode da bi se pokrenule ili za odbacivanje objekata salje od sebe.

Biolog Peter Godfri-Smit nedavno se vratio u vode u kojima su stručnajci sa Univerziteta proučavali ta morska stvorenja kako bi posmatrao mnogo nasilnije ponašanje ženki koje su bacale školjke i druge predmete direktno na druge hobotnice.

On je sa svojim timom u zalivu Džervis bej u na jugu Australije posmatrao hobotnice kako lansiraju objekte i sediment na udaljenost od nekoliko dužina tela, prenosi Grik riporter.

Foto: Pixabay.com

Ustanovili su da su ženke "gađale" mužjake predmetima kada su se osećale uznemireno.

Naučnici su imali priliku da vide kako ženka, kada nametljivi mužjak uđe u njihov prostor, sakupljaju projektile kao što su školjke ili mulj i drži ih pipcima pre nego što ih uz pomoć vodenog mlaza baci na "prestupnika".

Iako su istraživači već bili svedoci da glavonošci koriste takvu tehniku bacanja u pravljenju jazbina, ovo je prvi put da je to dokumentirano kao deo ciljanog napada na drugu hobotnicu.

Hobotnice su poznate kao veoma inteligentne i često menjaju boju u skladu sa okruženjem kako bi se odbranile.

Pored toga, poznato je da pojedini primerci te vrste, kao što su one u akvarijumu u Tampa beju slikaju, što se smatra načinom da se oslobode svakodnevnog stresa od života sa drugim hobotnicama, navodi Grik riporter.

#Hobatnica