AKTUELNO

U skloništu za slonove u Šri Lanki na svet su u utorak, prvi put za 80 godina, došli blizanci, objavilo je Udruženje za zaštitu divljih životinja.

Rojters piše da je u skloništu za slonove Pinavala 25-godišnja slonica po imenu Surangi na svet donela blizance. Ponosni otac je 17-godišnji slon po imenu Pandu, takođe jedan od korisnika skloništa.

"I slonići i njihova majka su dobro. Bebe su relativno male, ali su zdrave", rekla je za BBC Renuka Bandaranaike koja vodi sklonište Pinavale, dodavši da se ovako nešto događa veoma retko.

Stručnjak za slonove Džajanta Džajevardene kaže da je reč o prvim blizancima slonova okoćenim u Šri Lanki od 1941. godine.

Prvi poznati slonovi blizanci na svet su došli u divljini, u nacionalnom parku Minerija koji se nalazi na istoku Šri Lanke.

Prema podacima Društva za zaštitu životinja izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan odsto, a većinu blizanaca na svet donose divlje afričke slonice.

Tokom života slonice mogu da okote između četiri i pet mladih, a trudnoća kod nekih vrsta traje i po 22 meseca.

Sklonište za slonove Pinavala utemeljeno je 1975. Svrha mu je spašavanje povređenih slonova i napuštenih mladunaca koji bi u divljini bili osuđeni na sigurnu smrt.

U Pinavali je trenutno više od 90 slonova, a sada su na popis dodati i blizanci, ponosno je rekla Bandaranaike.

#Blizanci

#Slon