AKTUELNO

Na današnji dan, u kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv "anarholiberala" smenjeni su najviši funkcioneri Saveza komunista Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović.

899 Umro je engleski kralj Alfred Veliki, koji je po dolasku na presto 871. uspešno odbranio zemlju od Danaca, oslobodio i obnovio London. Razvio je ratarstvo, osnovao nove gradove i učinio mnogo na polju duhovne kulture okupljajući učene ljude i iz inostranstva.

1440 Obešen je Žil de Re (Gilles de Rais), jedan od boraca Jovanke Orleanke. Bivši maršal Francuske optužen je za satanizam i ubistvo 140 dece. Njegov zločin bio je inspiracija za priču "Plavobradi".

1685 Rodjen je italijanski kompozitor Djuzepe Domeniko Skarlati (Giuseppe Domenico Scarlatti), virtuoz na čembalu. Komponovao je više od 550 kompozicija za čembalo, čuvenih sonata u jednom stavu (Skarlatijev sonatni oblik).

1759 Rodjen je Žorž Žak Danton (Georges Jacques), jedan od vodja Francuske revolucije, koji je 14. jula 1789. predvodio napad na parisku tamnicu Bastilju. Kao protivnik revolucionarnog terora sukobio se sa Robespjerom (Robespierre), optužen je za saradnju sa neprijateljima republike i pogubljen na giljotini 1794.

1842 Rođen je ruski slikar Vasilij Vasiljevič Vereščagin, autor monumentalnih kompozicija iz rusko-turskog rata (1877-78).

1861 U Frankfurtu je prikazan rad prvog uredjaja za prenos govora, koji je njegov konstruktor Johan Filip Reis (Johann Philip) nazvao telefon. Kao pronalazač prvog upotrebljivog telefona (1876) smatra se Amerikanac Aleksandar Graham Bel (Alexander, Bell).

1863 U Ženevi je počela četvorodnevna medjunarodna konferencija 14 zemalja na kojoj je osnovan Crveni krst i objavljeni principi koji su 1864. poslužili kao osnova za usvajanje Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata.

1896 Potpisan je sporazum u Adis Abebi kojim je uspostavljen mir izmedju Italije i Abisinije (Etiopija) i priznata nezavisnost Abisinije.

1905 Tokom Prve ruske revolucije (1905-07), radnici su u Petrogradu osnovali prvi Sovjet (radničku skupštinu).

1905 Sporazumom u Karlštadu Norveška se odvojila od Švedske i postala nezavisna kraljevina sa kraljem Hakonom VII.

1911 U Kini je ukinuta monarhija i proglašena republika sa Sun Jat Senom (Yat) kao privremenim predsednikom.

1916 Rodjen je francuski državnik Fransoa Miteran (Francois Mitterrand), koji je kao prvi socijalista u maju 1981. izabran za predsednika Francuske i ostao na tom položaju 14 godina. U Drugom svetskom ratu bio je jedan od vodja francuskog Pokreta otpora, a od 1971. je lider Socijalističke partije Francuske.

1917 Brazil je objavio rat Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1955 General Ngo Din Diem proglasio je Republiku Vijetnam u južnom Vijetnamu, a sebe predsednikom i zaveo diktatorski režim. Ubijen je u vojnom udaru u novembru 1963.

1955 Parlament Austrije prihvatio je, dan posle odlaska poslednjih savezničkih okupacionih vojnika, Državni ugovor kojim se obavezala na stalnu neutralnosti zemlje.

1961 Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i postao prvi Jugosloven dobitnik te prestižne svetske nagrade.

1972 Umro je ruski konstruktor aviona i helikoptera Igor Ivanovič Sikorski, koji je konstruisao prvi uspešan helikopter, a 1913. prvi izgradio avion sa više motora. Godine 1919. emigrirao je u SAD gde je nastavio rad na konstrukciji novih tipova aviona i helikoptera.

1972 U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv "anarholiberala" smenjeni su najviši funkcioneri Saveza komunista Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović. Nakon toga smenjeni su i funkcioneri u državnom aparatu i privredni rukovodioci koji su se zalagali za liberalizaciju i modernizaciju društva.

1976 Generalna skupština UN je jednoglasno osudila aparthejd i pozvala vlade zemalja članica da zabrane sve kontakte sa Transkejom, koja je samoproklamovala nezavisnost sa belom manjinom na čelu.

1994 Izrael i Jordan potpisali su sporazum, kojim je posle 46 godina formalno okončano ratno stanje dveju susednih zemalja.

1995 Na Malti je ubijen vođa palestinske terorističke islamske organizacije "Islamski džihad" Fati Škaki (Fathi Shqaqi).

1998 Predsednici Perua i Ekvadora potpisali su formalnu deklaraciju kojom je rešen pogranični spor dveju južnoameričkih zemalja nastao početkom 19. veka, zbog kojeg su više puta ratovale.

1999 Savet bezbednosti UN odobrio je upućivanje medjunarodnih mirovnih snaga, 11.000 vojnika i policajaca, u Istočni Timor.

2000 Na sastanku u Bukureštu SR Jugoslavija je postala punopravni član Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

2001 Beogradski sud osudio je Dobrosava Gavrića na 20 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i još dve osobe u hotelu "Interkontinental" u Beogradu 15. januara 2001.

2007 Umro je američki biohemičar Artur (Arthur) Kornberg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1959. za sintezu DNK u epruveti. Kornberg je otkrio hemijski mehanizam koji pokazuje kako DNK nastaje u ćeliji.

2010 – Poginulo je 113 osoba, a više od 500 je nestalo posle jakog zemljotresa koji je uzrokovao cunami u oblast Indonezije 78 kilometara od ostrva Južni Pagai, arhipelaga Mentavaina; Erupcija vulkana Mount Merapi na indonežanskom ostrvu Java usmrtila je 13 ljudi.

2014 Aktuelna predsednica Brazila Dilma Rusef pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora sa osvojenih 51,5 odsto glasova.

2014 – U Srbiji održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

2015 Poginulo je 385 osoba u snažnom zemljotresu u avganistanskoj provinciji Badahšan, koja se graniči s Pakistanom, Tadžikistanom i Kinom.

#Vremeplov