AKTUELNO

Posebno mesto u istoriji Beorada predstavljaju Crkva Ružica i kapela Svete Petke.

Večito poštovanje Beograđana prema ovim hramovima govori da je posebna vrsta energije, koja do danas ka nama dopire od predaka - uzidana u ova mesta.

Crkva Ružica je napravljena od zdanja stare, austrijske barutane, sazidane u doba kada su gradom vladali Austrijanci od 1717 - 1739. godine. Kada su konačno Turci otišli iz Beograda 1867. godine, mi smo joj dodali zvonik i načinili je jednom od najneobičnijih crkava na svetu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hram koji je nastao iznad čudotvornog izvora Svete Petke posebna je priča. Odvajkada su Srbi nastanjeni u Beogradu verovali u isceljujuću moć ovog izvora. Smene vladara u ovom gradu često su sprečavale naše pretke da priđu ovom mestu, pa ipak, narodna vera u isceljujuće moći vode sa izvora trajala je vekovima.

Nekoliko starih crteža, koje je uradio Luka Mladenović podsećaju na stari ambijent ovog mesta. Mladenović je svakako bio jedan od najvećih hroničara starog Beograda, a njegove skice, crteži i slike sačuvale su makar deo ambijenta nekadašnjeg grada.

Mladenović je svojevremeno oboleo od tubrekuloze, ali je ozdravio pijući vodu sa izvora Svete Petke i ostao večito zahvalan ovom mestu i svojoj Zaštitnici.

Crkve su bile na udaru austrougarskih projektila u Prvom svetskom ratu, i začudo su "preživele" do dana današnjeg. To su, po mnogima, najvažnija svetilišta našeg naroda u ovom gradu.

Foto: Pink.rs

"Polijeleji"

Ono što Crkvu Ružicu čini posebnom su polijeleji koji su napravljeni u Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu 1925. godine. To su "lusteri" koji su sačinjeni od oficirskih sablji, kao i pištoljskih i puščanih metaka koje su koristili naši vojnici, branitelji Beograda 1915. godine.

#Crkva svete Petke