AKTUELNO

Danas je veliki praznik. Pravoslavni vernici slave Svetu Petku. Juče smo pisali o tome šta znači kada vam se Sveta Petka pojavi u snu.

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Međutim, preva svedočenju oca Predraga Popovića kome je Sveta Petka došla u san, znaćete da je ovo znak od Boga samo ako se u snu pojavi i znak krsta.

- Imao sam priliku da razgovaram sa Svetom Petkom i da je vidim, što je ostavilo na mene dubok trag. U to vreme sam bio veroučitelj, živeo sam u Vrnjačkoj Banji, a moja supruga je bila trudna sa Teodorom. Ujutru je trebalo da idemo na liturgiju. Te noći sam sanjao prizor, pozadine nije bilo, samo svetlo, a jedna monahinja je mazila, ljubila i tešila moju trudnu suprugu. Otac Gerasim mi je rekao da se san ne tumači ukoliko u njemu nema znak krsta, jer sam đavo može da uzme oblik svetitelja, ali krst ne može. Prilazim joj i ona mene. Pitao sam je: "Ko ste vi", ona odgovara, "Ja sa mati Paraskeva", Imate li vi krst" - pitao sam je.

- Ona pomera odoru, a ispod nje krst od orahovine. Ja sam se povukao, a ona je nastavila da teši moju suprugu. Krenuli smo u crkvu ujutru, kada sam se probudio, otišao sam u oltar gde sam pomagao i pogledao sam da li je neko ustao da moja supruga sedne. Pogledam i vidim Ivana sedi, a pored nje monahinja u crnom i mazi je i ljubi je i grli je, baš kao u mom snu. Završava se liturgija, Ivana prilazi sa ovom monahinjom i kaže: Ovo je mati Paraskeva iz manastira Svete Petke kod Šapca. Ja joj kaže šta se dogodilo prethodne večeri, a ona se okrene mojoj supruzi i kaže joj: "Dušo, ne brini tebe je mati Paraskeva uzela pod zaštitu, biće sve u redu i porodićeš se bez problema." - ispričao je otac Popović.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

- Ovaj san za mene je bio potvrda da je muž glava i da oboje treba da znamo za to, Gospod se otkriva i meni i njoj, to je brak, dvoje kao jedno telo, meni se Gospod javio u snu, a njoj na javi - objasnio je otac Popović.

Smatra se da je Sveta Petka praznik žena, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama.

Preporuka je da se na ovaj dan, suzdržite od kućnih poslova, zapalite tamjan, okadite kuću i pomolite se. Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik, već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Autor:

#SAN

#Sveštenik

#sveta petka