AKTUELNO

Na današnji dan 1914. godine, Austro-ugarska je objavila rat Srbiji, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

1330 - Srpski kralj Stefan Dečanski potukao je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana koji je tada poginuo.

Foto: Wikipedia

1586 - Tomas Heriot je iz Kolumbije doneo prve krompire u Englesku. Krajem 16. veka krompir je prenet i u Španiju. U početku se gajio kao ukrasna biljka, ali se počeo koristiti za ishranu širom Evrope zbog porasta stanovništva, ratova i gladi.

1741 - Umro je italijanski kompozitor i virtuoz na violini Antonio Vivaldi, jedan od najznačajnijih predstavnika baroka i prethodnika novog doba klasike. Iz njegovog obimnog stvaralačkog opusa najčuveniji je koncert za violinu i orkestar "Četiri godišnja doba".

1750 - Umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah. Savremenici su ga više cenili kao orguljaša, a interes za njegovu muziku i svest o njegovom značaju u istoriji muzike pojavili su se tek početkom 19. veka u doba muzičkog romantizma, naročito nakon Mendelsonovog izvođenja Bahovog remek-dela "Muke po Mateji" (1829).

Foto: Wikipedia

1794 - Na giljotini su pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa jakobinaca Maksimilijan Robespjer i njegovi sledbenici. To je bio kraj "jakobinske diktature" koja je zavedena u jesen 1793.

1821 - Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

1858 - Prvi put je upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrebio ga je Vilijem Herčel (William Hersćel) u Indiji kada je uzeo otisak od Rađadhara Konaija na poleđini jednog ugovora.

1914 - Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. Dalji tok događaja doveo je do Prvog svetskog rata.

1940 - Britanci su u Drugom svetskom ratu odbili nemački napad na mediteransko ostrvo Maltu.

1941 - Tokom okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu Nemci su u Beogradu, kao odmazdu za podmetanje požara u svojim garažama, streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja i komunista.

1968 - Umro je nemački hemičar i nuklearni fizičar Oto Han, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944. Jedan je od inicijatora i potpisnika Getingenškog apela (1957) protiv atomskog naoružanja.

Foto: Wikipedia

2000 - Mirovne trupe UN ušle su u delove graničnog područja između Libana i Izraela. Izrael je 24. maja, posle 22 godine, povukao svoje trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

2005 - Irska republikanska armija (IRA) zvanično je proglasila kraj oružane borbe protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopštila da će se za svoje ciljeve boriti političkim sredstvima.

2010 - Parlament španske pokrajine Katalonije je prvi doneo zakon kojim je borbe s bikovima zabranio posle žestoke rasprave boraca za prava životinja i zastupnika tradicije koride kao "stuba španske kulture".

2011 - Administrativni prelazi između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak proglašeni su zabranjenom vojnom zonom u kojoj vojnici Kfora imaju pravo upotrebe oružja.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'