AKTUELNO

Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe, ali elastično testo od sledećih sastojaka:

110 g brašna

2 kašičice soli

2 kašičice gustina

oko 0,1 – 0,2 dcl vode

kuhinjska providna folija

Sve sastojke sjedinite i mesite malo duže kako bi se masa dobro sjedinilo a testo bilo elastično. Kada ste to uradili, zavite testo u providnu kuhinjsku foliju i ostavite 15 minuta da se “odmori”. Nakon toga počnite da pravite ukrase.

Evo kako da napravite klas žita, pticu, cvet i grozd.

Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst.

Nakon toga uzeti valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecati testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor.

Gornji deo treba oblikovati kao vrat, glava i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testi i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet. Ukoliko želire ruže, takođe je potrebno modlom oblikovati krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Foto: Unsplash.com

Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je prvo napraviti dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2mm debljine, a drugi iste te debljine ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15 kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.

#slavski kolač