AKTUELNO

Na današnji dan u Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobodjenje od otomanske vlasti.

1100 - Engleski kralj Vilijam II, sin Vilijama I Osvajača, ubijen je strelom u šumi tokom lova.

1552 - Dogovorom u Pasauu poništen je Augsburški Interim iz 1548, a luterani (protestanti) su dobili slobodu veroispovesti u Nemačkoj, što je ozakonjeno na saboru u Augsburgu 25. septembra 1555. godine.

1589 - Zbog prelaska na stranu hugenota, francuskog kralja Anrija III ubio je pristalica katoličke Svete lige, dominikanac Žak Kleman.

1788 - Umro je Tomas Genzboro, engleski portretista i pejsažista i jedan od osnivača britanske Kraljevske akademije umetnosti.

1799 - Umro je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je sa bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1802 - Napoleon Bonaparta proglašen je "doživotnim konzulom" Francuske, što mu je dalo pravo da imenuje naslednika.

Foto: Wikipedia

1830 - Francuski kralj Šarl X Burbonski abdicirao je pod pritiskom Julske revolucije u Parizu, koja je izbila zbog kraljeve odluke da ukine slobodu štampe, raspusti parlament i promeni izborni zakon.

1858 - Britanski parlament je doneo zakon (India Bill) kojim je indijska vlada stavljena pod upravu britanske krune.

1876 - Rođen je lingvista Aleksandar Belić, predsednik Srpske kraljevske akademije (Srpska akademija nauka i umetnosti) od 1937. do smrti 1960, osnivač moderne dijalektologije, autor "Pravopisa srpskohrvatskog jezika".

1903 - U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobodjenje od otomanske vlasti, proglašena je "Kruševska republika" koja se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

1921 - Umro je italijanski operski tenor Enriko Karuzo, proslavljeni izvođač dela Verdija i Pučinija i kancona. Jedan je od prvih pevača koji je snimio gramofonsku ploču.

1922 - Umro je Aleksandar Graham Bel, izumitelj telefona (1876).

1928 - Italija je potpisala 20-godišnji ugovor o prijateljstvu sa Etiopijom.

1934 - Umro je nemački predsednik Paul fon Hindenburg, a Hitler je sebe proglasio firerom (vođom) i preuzeo apsolutnu vlast.

1935 - Velika Britanija je donela zakon kojim je reformisan sistem upravljanja u Indiji, od koje su odvojeni Burma i Aden, garantovana je veća lokalna samouprava u pokrajinama i formirano je centralno zakonodavstvo u Nju Delhiju.

1939 - Nobelovac Albert Ajnštajn je upozorio američkog predsednika Teodara Ruzvelta da nemački naučnici rade na bombi sa uranijumom, posle čega su u SAD počele (početkom 1940) istraživanje radi izgradnje atomske bombe.

Foto: Pixabay.com

1945 - Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vodja Josif Visarionovič Staljin, predsednik SAD Gari Truman i premijer Velike Britanije Klement Atli postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i njenoj podeli na okupacione zone posle Drugog svetskog rata.

1994 - Pod pretnjom pooštravanja medjunarodnih sankcija SR Jugoslaviji, vlada Srbije pozvala je lidere bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt-grupe za BIH i upozorila ih da će u suprotnom biti odgovorni za zločin protiv sopstvenog naroda.

2007 - Etički kodeks koji predvidja strožija pravila lobiranja u američkom Kongresu usvojen je i u Senatu, a njegovo usvajanje smatra se ogromnim napretkom u proteklih nekoliko decenija na tom planu. Zakon je usledio nakon serije skandala oko primanja mita poslanika.

2009 - Sud u Bagdadu osudio je bivše iračke zvaničnike Tarika Aziza i Alija Hasana al-Madžida na po sedam godina zatvora zbog zločina nad Kurdima tokom 1980-tih godina. Aziz je bio zamenik premijera u vreme vladavine bivšeg predsednika Sadama Huseina, a Al Madžid, Huseinov rođak, naložio je upotrebu hemijskog oružja protiv Kurda.

2014 - Ukupno 296 dece i mladih Palestinaca ubijeno je u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive protiv palestinskog radikalnog pokreta Hamas 8. jula, saopštio je Fond UN za decu (UNICEF).

#Događaji

#Vremeplov

'