AKTUELNO

Sveti Andrej slava je brojnih porodica.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Andreja, prvog sledbenika Hristovog. Postradao je na krstu, zbog odanosti novozavetnoj veri. Slavi se kao krsna slava.

Sveti Andrej, prvi Hristov apostol, zbog čega je nazvan Prvozvani, bio je i apostol Carigrada i Rusije i patron ruskog carstva i doma Romanovih.

Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

Iako razapet na kosom krstu, propovedao je okupljenom narodu hrišćanstvo i molio se Bogu sve do smrti.

Za ovaj dan su vezane i mnoge zabrane

U Šumadiji ne štavi se koža niti se bilo šta sa njom radi, a u Homolju ne radi se ništa sa odećom - da ga mečke ne bi pocepale.

Delovi njegovih moštiju nalaze se u Carigradu, Rimu, Moskvi i Grčkoj.

Sveti Andrej slava je brojnih porodica. Porodica Karađorđević ovaj praznik obeležava od vremena Prvog srpskog ustanka, a uveo ga je vožd Karađorđe.

Slava je beogradske opštine Voždovac.

Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej razgovara sa velikim životinjama i smatra se njihovim zaštitnikom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreja naziva se Mečkin dan.

U krajevima gde ima medveda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz "za medvede", koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga "mečke ne izjedu", onda ga ukućani pojedu ujutru.

Po planinskim selima pravili su "mečkin kolač" - mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na "mečkina mesta", da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih.

Autor:

#Praznik