AKTUELNO

Sabor će trajati do 13. avgusta, a u takmičarskom i revijalnom programu nastupiće 55 orkestara.

Dragačevski sabor trubača, 57. po redu, počinje večeras, a zvanično će biti otvoren sutra podizanjem zastave kod spomenika trubaču.

Posetioce prvog dana festivala, ispred pozornice Centra za kulutru, očekuje polufinale seniorskih trubačkih orkestara, gde će svoje mesto u subotnjem takmičenju pokušati da osvoji još jedan od četiri orkestra, koliko ih ukupno učestvuje.

Foto: Beta

Odmah nakon polufinala, u 21 sat predviđen je koncert miljenika publike na 56. Dragačevskom saboru trubača, Marka Gligorijevića, koji će sa svojim orkestrom pripremiti publiku za koncert orkestra "Dragačevske trube" sa kojim će od 22 sata nastupiti vokalni solista Rade Jorović.

Predviđen je i nastup pevačke grupe iz sela Puhova - "Srpska šajkača".

Posle održanih 10 predtakmičenja u Prijepolju, Leskovcu, Novom Sadu, Knjaževcu, Boljevcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Kovačici, Požegi i Zlatiboru, odabrano je 17 orkestara koji će se nadmetati u Guči, a njima će se pridružiti pobednik večerašnjeg polufinala.

Foto: Beta

Od ove godine majstori trube će moći da postanu oni koji su osvojili najmanje dve nagrade stručnog žirija, a jedna im se priznaje nagrada od žirija publike, izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, koji je naglasio da će ovogodišnji Sabor trubača u Guči biti posvećen trubi i saborašima.

Sabor će, prema njegovim rečima, svečano sutra otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u prisustvu domaćina 57. Sabora trubača Miloljuba Aleksića, dugogodišnjeg sponzora posebnih programskih sadržaja, a do 13. avgusta u takmičarskom i revijalnom programu nastupiće 55 orkestara.

Foto: Beta

Nataša Majstorović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lučani, koja organizuje kulturno-umetnički program na ovogodišnjem Saboru trubača, očekuje učešće velikog broja kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa i trubača.

- Sve ove godine smo se trudili da kulturne i propratne sadržaje vratimo tradiciji, kulturi i da zadržimo duh sabora koji je nekada imao. Ove godine biće održano takmičenje zdravičara, biraće se najlepša nošnja, ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, a nadmetaće se omladinski i pionirski orkestri - rekla je Majstorović.

Foto: Beta

Prema njenim rečima, očekuju se i učesnici iz Italije, Portugalije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske. U saradnji sa bibliotekom opštine Lučani, biće organizovane izložbe u Muzeju trubača i u holu Centru za kulturu.

#Guča

#Sabor trubača

#Truba

'