AKTUELNO

Na današnji dan Srbija je dobila drugu po redu vladu sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

456 -  Umro je ugarski vojskovođa Janoš Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspešno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo je razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno posle toga umro je od kuge u Zemunu. U srpskim narodnim pesmama spominje se kao Sibinjanin Janko.

1707 - Švedska i Pruska potpisale su sporazum "Večna alijansa" kojim su se obavezale na medjusobnu vojnu ispomoć u slučaju napada treće zemlje.

1712 - Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan je građanski rat u Švajcarskoj.

1858 - Rođen je holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.

1919 -  Umro je američki industrijalac škotskog porekla Endru Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji. Karnegijeva zadužbina je 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

Foto: Wikipedia

1935 - U Nemačkoj su počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.

1956 - U automobilskoj nesreći poginuo je američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma.

Foto: Tanjug AP

1960 - Afrička država Čad stekla je nezavisnost od Francuske.

1996 - Umro je češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški prolećni muzički festival.

2000 - Mađarski zarobljenik iz II svetskog rata Andraš Tamaš (75), koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

2014 - Robin Vilijams, američki glumac, izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Oskara za epizodnu ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting" iz 1997, ; nagradjen ; s pet Zlatnih globusa i dva Emija. Poznat je i po filmovima "Dobro jutro, Vijetname", "Gospodja Dautfajer" i "Društvo mrtvih pesnika".

Foto: Wikipedia

2016 - Srbija je dobila drugu po redu vladu sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, sa četiri potpredsednika koji obavljaju i dužnost ministara, ukupno 16 resora i tri ministra bez portfelja. Vlada ima osam novih ministara u odnosu na prethodnu vladu premijera Vučića iz 2014. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

#Događaji

#Vremeplov

'