AKTUELNO

Na današnji dan rođen je nemački filozof Georg Vilhelm Fridrih Hegel.

55. p.n.e. - Rimski konzul Gaj Julije Cezar (Gaius Iulius Caesar) iskrcao se na tlo Engleske sa 10.000 vojnika Sedme i Desete rimske legije.

Foto: Wikipedia

1576  -  Umro je venecijanski slikar Ticijan Večeli. Raskošan kolorit i veština upotrebe nove uljane tehnike, učinili su ga jednim od najvećih majstora Renesanse ("Venera Urbinska", "Bahanal", "Jupiter i Antiopa").

1664 - Umro je španski slikar Fransisko de Surbaran jedan od najznačajnijih umetnika španskog baroknog slikarstva.

1770 - Rođen je nemački filozof Georg Vilhelm Fridrih Hegel, najznačajniji i najuticajniji predstavnik nemačke idealističke filozofije ("Fenomenologija duha", "Filozofija istorije", "Nauka logike", "Estetika", "Filozofija religije").

Foto: Wikipedia

1884 - Rođen je američki filmski producent, poreklom poljski Jevrejin, Šmuel Gelbfiš , poznat kao Semjuel Goldvin, jedan od pionira filmske industrije. Osnovao je 1923. filmsku kompaniju Semjuel Goldvin Prodakšns (SG Productions), koja se 1924. udružila s još dve filmske kuće u kompaniju "Metro-Goldvin-Majer".

1890 -  Rođen je američki slikar i fotograf Emanuel Radinski poznat kao Men Rejkoji je 1915. sa francuskim vajarom i slikarom Marselom Dišanom osnovao pokret Dadaizam.

1907 - Kralj Srbije Petar I Karađorđević položio je kamen-temeljac zgrade Skupštine u Beogradu, po projektu arhitekte Jovana Ilkića. Izgradnja je trajala gotovo 30 godina, a prvo zasedanje Skupštine Jugoslavije u njoj je održano 20. oktobra 1936.

1908 - Rođen je američki državnik Lindon Bejnz Džonson, potpredsednik SAD od 1960, a predsednik od 1963, posle ubistva Džona Kenedija. Na izborima 1964. ponovo je izabran za predsednika, pošto je pobedio republikanca Barija Morisa Goldvotera.

1928 - U Parizu je potpisan Brajan-Kelogov pakt kojim su se zemlje-potpisnice odrekle rata kao sredstva politike i rešavanja međudržavnih sukoba i obavezale se da će sporna pitanja rešavati mirnim putem. Među 63 države potpisnice bila je i Kraljevina Jugoslavija.

1992 - U Londonu je završena dvodnevna Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, na kojoj su predstavnici bosanskih Srba prihvatili da teško naoružanje stave pod kontrolu UN.

2000 - U Moskvi je izgoreo televizijski toranj Ostankino, jedan od simbola grada. Toranj, visok preko 500 metara, sagradjen je 1967. po planu arhitekte Nikolaja Nikitina.

2003 - Mars se približio Zemlji na najmanje rastojanje za 60.000 godina, od 55.758.005 kilometara.

2003 - Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju o Kosovu i Metohiji u kojoj se navodi da će se status te teritorije razmatrati po realizaciji svih odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kada se ispune standardi multietničkog života kako ih je definisao Savet bezbednosti UN.

2014 - Po stupanju na snagu sporazuma o prekidu vatre, izraelski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je pobedu protiv Hamasa u Gazi, navodeći da su Hamasu naneti veliki gubici tokom sedmonedeljnih borbi. Hamas je takođe proglasio pobedu.

#Događaji

#Vremeplov

'