AKTUELNO

Na današnji dan je umro je britanski pisac Džon Ronald Ruel Tolkin.

31. p.n.e. - U velikoj pomorskoj bici kod Akcijuma u Jonskom moru Oktavijan je pobedio flotu rimskog vojskovodje Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.

1666 - Četvorodnevni požar je gotovo uništio London. Stradale su mnoge gradjevine medju kojima i katedrala Svetog Pavla.

1807 - Britanska mornarica je bombardovala Kopenhagen da bi sprečila Napoleona Bonapartu da protiv Britanaca upotrebi dansku flotu.

Foto: Wikipedia

1872 - U Hagu počeo Peti kongres Prve internacionale na kojem je odlučeno da se sedište Internacionale premesti u SAD gde su postojali uslovi za legalno delovanje. Zbog frakcijskih borbi, na konferenciji u Filadelfiji 15. jula 1876, doneta je odluka o raspuštanju te prve masovne međunarodne organizacije radničke klase, osnovane 1864. u Londonu.

1910 - Umro je francuski slikar Anri Ruso, zvan "Carinik", jedan od najpoznatijih slikara-naivaca. Njegovo slikarstvo postalo je cenjeno tek nakon njegove smrti, kada je nastala prava jagma za njegovim slikama koje su dospele u Luvr i druge velike svetske zbirke.

Foto: Wikipedia

1930 - Avionom "Znak pitanja" francuski piloti Diedon Kost  i Moris Belont završili su prvi neprekidni let između Evrope i SAD.

1937 - Umro je francuski istoričar i pedagog Pjer de Kuberten, inspirator i osnivač modernih Olimpijskih igara koje su prvi put održane u Atini 1896. Osnovao je Medjunarodni olimpijski komitet, Olimpijski muzej i Olimpijski institut u Lozani.

1945 - Proglašena je Demokratska Republika Vijetnam sa predsednikom Ho Ši Minom.

Foto: Wikipedia

1973 - Umro je britanski pisac Džon Ronald Ruel Tolkin autor trilogije "Gospodar prstenova" i romana "Hobit".

Foto: Wikipedia

2006 - Preminuo je pesnik Đerđ Faluđ, jedna od najznačajnijih ličnosti madjarske književnosti 20. veka. Svetsku slavu stekao je slobodnim prevodom pesama francuskog pesnika 15. veka Fransoa Vijona i autobiografijom "Moji lepi dani u paklu" koju je napisao 1960. godine. Njegova dela su decenijama bila zabranjena u Mađarskoj.

2007 - U Sarajevu je preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvodjača sevdalinki svih vremena prema mišljenju većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa.

Foto: Wikipedia

2013 - Umro je jedan od najcenjenijih pisaca naučne fantastike Frederik Pol čiji je roman "Svemirski trgovci" uveo pojam 3D. Od niza romana koje je napisao, poznatiji su još i klasik "Kapija" i "Čovek plus". Dobitnik je brojnih nagrada u svetu naučne fantastike.

2014 - Ubijen Stiven Džoel Sotlof, američki novinar kidnapovan 4. avgusta 2013. od džihadista ISIS-a. Stiven je pogubljen na isti način kao Džejms Foli, a specijalizovani portal za praćenje situacije o džihadistima objavio je snimak pogubljenja.

#Događaji

#Vremeplov

'